Petitie eist uitzetting van de Rwandese ambassadeur (CongoForum)

KINSHASA – Recente verklaringen van de Rwandese ambassadeur in Kinshasa hebben de Congolezen ertoe aangezet een petitie te lanceren om zijn uitwijzing te eisen. “We eisen de uitzetting van de Rwandese ambassadeur, Vincent Karega, na zijn ontkennende opmerkingen in zijn tweet van 24 augustus 2020,” zeggen de organisatoren van de petitie. 

De petitie wordt goed beargumenteerd door Congolese internetgebruikers, merken La Libre Afrique en Mediacongo op. De diplomaat wordt ervan beschuldigd negationistische uitspraken te hebben gedaan over een bloedbad in 1998 in het oosten van de Democratische Republiek Congo. “Door deze bloedbaden te ontkennen, ondermijnde de ambassadeur de herinnering aan onze martelaren van Kasika,” staat te lezen op de petitie die op sociale media werd gedeeld met de hashtag #ExpulseVincentKarega.

In 1998 brak een nieuwe opstand uit in de Kivu’s en dat ontaardde in een regionaal conflict, waarbij de regeringstroepen, gesteund door Angola, Namibië en Zimbabwe, zich verzetten tegen de door Rwanda en Oeganda gesteunde opstanden. Op 24 augustus 1998 zouden Banyamulenge (Rwandophone Tutsi-Congolese) rebellen moorden hebben gepleegd in de dorpen rond de katholieke missiepost van Kasika (provincie Zuid-Kivu). Deze moordpartijen resulteerden volgens de ene bron in ten minste 47 doelijke slachtoffers. Andere bronnen spreken over 207 doden.

Ambassadeur Karega had gereageerd op een tweet van een Congolese internetgebruiker die schreef dat op dat moment meer dan 1.100 mensen waren afgeslacht door Rwandese soldaten, die hele dorpen in brand hadden gestoken langs een route van 60 km van Kilungutwe naar Kasika. Volgens de Rwandese diplomaat was deze tweet onsamenhangend en misleidend. Er werd gesproken over een “simplistisch verhaal voor ernstige beschuldigingen”. “Beschuldigen zonder bewijs wordt laster genoemd. Dorpen zonder namen, 1.100 doden en maar twee namen. De omstandigheden van de misdrijven en de identiteit van de criminelen werd niet bekend gemaakt. Beschuldiging of propaganda?” Deze reactie werd vervolgens verwijderd.

Dinsdag werd ambassadeur Karega ontvangen door president Félix Tshisekedi om de veiligheid en ontwikkeling van de twee landen te bespreken. De woordvoerder van de Congolese regering, David-Jolino Makelele, gaf er de voorkeur aan om niet te veel commentaar te geven op de woorden van de Rwandese diplomaat om “geen olie op het vuur te gooien”.

Volgens Vincent Karega zijn de betrekkingen tussen de twee landen “in een goede staat”. Maar in werkelijkheid beschuldigen sommige Congolezen Rwanda ervan troepen te hebben ingezet in het oosten van de DR Congo. Beschuldigingen die Kigali blijft verwerpen.

© CongoForum, 27.08.20 (Glodie Mungaba)

Beeld : Vincent Karega

Bron : Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.