Tanganyika: Zambiaanse troepen bezetten nog altijd plaats Kapanga (CongoForum)

KALEMIE – De provinciale regering van Tanganyika meldt dat de Congolese plaats Kapanga, in de streek van Moba, nog steeds bezet is door Zambiaanse militairen. Dat heeft Radio Okapi laten weten. De provinciale autoriteiten gaven gisteren tekst en uitleg tijdens een persbriefing.

De feiten zijn vreemd omdat de DR Congo en Zambia zich net hebben ingespannen om hun grensconflict in der minne op te lossen, stelt Radio Okapi. De provinciale regering van Tanganyika is niet blij met het eindrapport van de defensie- en veiligheidscommissie van de DR Congo en Zambia, aldus haar woordvoerder, minister Dieudonné Kamona (Binnenlandse Zaken en Veiligheid). Volgens Kamona heeft een ingestelde commissie geen rekening gehouden met de door zijn delegatie geuite bekommernissen.

Dieudonné Kamona legt uit wat hij bedoelt: “De erkenning door Zambia dat het de Congolese grens bij Kibanga en Kalubamba heeft geschonden en de bezetting van deze plaatsen, de erkenning door Zambia dat zijn leger tot op de dag van vandaag op Congolese bodem in Kapanga, 4 km van Kalubamba, aanwezig blijft. De deskundigen van de subcommissie voor defensie en veiligheid wilden niet dat deze twee punten in het eindverslag zouden worden opgenomen, maar spraken liever over een eenvoudig grensincident. De delegatie van Tanganyika zag zich wegens deze passiviteit gedwongen om zich terug te trekken uit de werkzaamheden”.

© CongoForum, 19.08.20 (gm)

Beeld: provinciaal minister Dieudonné Kamona

Bron: YouTube

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.