Provincie Tshuapa: centrum voor inkoop en verwerking van koffie-inkoop in streek van Boende (CongoForum)

BOENDE – In de streek van Boende, in de provincie Tshuapa, is afgelopen zaterdag een centrum van start gedaan dat koffie inkoopt en verwerkt. Het project situeert zich in Watsikendo en is een initiatief van de Italiaanse ngo ISCO, die werkt via een project dat draait rond het park van Salonga, bericht Radio Okapi. De Italiaanse ngo wil boeren aanmoedigen om meer koffie en cacao te verbouwen maar ook om het park van Salonga goed te conserveren en te beschermen.

De boeren in Watsikengo en de provinciale autoriteiten in Tshuapa zijn opgetogen over het centrum voor de inkoop en verwerking van koffie. De gouverneur van Tshuapa maakte persoonlijk de reis om het centrum te kunnen bezoeken. Er zijn twee machines : één voor het nat pellen van de koffie en een andere voor het verwijderen van het hardere omhulsel van de koffiebonen voordat deze op de markt worden gebracht.

Fiston Longage is een van de lokale coaches van de boeren. Hij is erg tevreden over dit initiatief. “Wij bedanken ISCO voor dit initiatief. Vroeger bleef de koffie die de boeren produceerden meestal gewoon thuis liggen om daarna weg te rotten. Een toestand die zeer ontmoedigend werkte voor de boeren en de verkoop onmogelijk maakte. Vandaag heeft ISCO onze bevolking aangemoedigd met de boodschap dat de koffiebonen niet langer zullen wegrotten. Voortaan zullen de bonen hier worden opgekocht en verwerkt.

Het evenement laat de autoriteiten van de provincie niet onverschillig. Jean-Piere Bonzemba Imbio, administrateur van het territorium Boende: “Het enthousiasme van de bevolking toont aan dat dit initiatief van ISCO de ontwikkeling van Watsikengo mogelijk zal maken. Iedereen moet zich toeleggen op de koffiecultuur, die in het verleden al de mensen hielp met het opvoeden van hun kinderen. Wij zullen een sterke campagne organiseren opdat de bevolking zich volop zou wijden aan het bewerken van de velden en de landbouw ”.

ISCO houdt zich overigens niet alleen bezig met landbouw. De ngo realiseert ook basisinfrastructuur zoals wegen en bruggen.

© CongoForum, 08.09.20 (em)

Beeld: Pancrace Boongo Nkoy, de gouverneur van Tshuapa, bij de start van het koffieproject in Watsikengo, op 5 september 2020.

Bron: Radio Okapi / Caniche Mukongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.