Jongeren willen corruptie bestrijden via campagne ‘Congo is niet te koop’ (CongoForum)

GOMA – De vzw Congo Nouveau uit Goma neemt deel aan een consortium met andere organisaties dat de campagne “Congo is niet te koop” voert. Het consortium wil inspanningen leveren om corruptie te bestrijden in de hele DR Congo, dus ook in de stad Goma.

Goma ligt in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. De stad ligt aan de noordelijke oever van het Kivumeer.

Vertegenwoordigers van de campagne gaven vandaag uitleg op een kleine conferentie die werd georganiseerd door Congo Nouveau. Meer dan 60 jonge leiders van verenigingen en sociale bewegingen namen deel aan deze activiteit. De focus lag op de corruptie die te veel sectoren van de Congolese samenleving teistert, niet alleen in overheidsdiensten. Door dit grote probleem is het land niet in staat de economische crisis aan te pakken.

Serge Kambale, directeur van de vzw Congo Nouveau: “Onze ontmoeting vandaag maakt deel uit van de campagne ‘Congo is niet te koop’. Deze campagne wordt gevoerd door een tiental nationale en internationale organisaties die corruptie in de DR Congo willen indijken. De rijkdom van ons land wordt niet goed verdeeld. Sommige individuen zijn rijker dan de Congolese staat, en dit is ten koste van de meeste Congolezen ”.

“Bewustzijn vergroten op alle niveaus”

Congo Nouveau en haar medewerkers willen het bewustzijn op alle niveaus vergroten, te beginnen met jonge leiders van burgerbewegingen in Goma. Deze leiders zijn erg actief in de samenleving, dus het is belangrijk om ze te betrekken bij de strijd tegen corruptie. “We willen uitleggen dat de corruptie hier te zichtbaar is”, zegt meneer Kambale. “Jonge mensen moeten dit begrijpen en verantwoordelijkheid nemen om dit probleem te bestrijden.”

De jonge Bin Sankara, die de bijeenkomst bijwoonde, gelooft dat je corruptie kunt bestrijden als iedereen zijn lot in handen neemt en begrijpt dat zijn rechten worden geschonden. “We moeten corruptie in staatsinstellingen bestrijden, te beginnen met de Présidence. Iedereen moet erbij worden betrokken om ervoor te zorgen dat justitie wordt gerespecteerd”.

Serge Kambale (Congo Nouveau)

Volgens de jonge deelnemer is het nodig om in de eigen kring te beginnen. “Je moet veel actie ondernemen om jongeren op te leiden. We zullen ‘burgercafés’ organiseren om neen te zeggen tegen de corruptie in ons land”.

De jonge deelnemers verklaarden dat ze zich wilden inzetten voor deze strijd en voor de verwezenlijking van een echte rechtsstaat in de DR Congo.

© CongoForum – redactie, 25.11.20 (rok)

Beelden – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.