Marie-Blandine: “Om jezelf te ontwikkelen moet je terugkeren naar de bron” (CongoForum)

IDJWI – Marie-Blandine Ntawiniga Kasangati is een 60-jarige vrouw die aan landbouw doet op het eiland Idjwi, waar haar man is geboren. Ze woonde een tijd in Europa, maar besloot naar huis terug te keren. Haar man en kinderen zijn in Europa gebleven. CongoForum heeft deze moedige en enthousiaste vrouw kunnen ontmoeten die in Idwji akkers wilde gaan bewerken om banen te creëren voor andere vrouwen op het eiland.

“Idjwi is het eiland van mijn man,” legt Marie-Blandine uit, “hij is hier geboren. We hadden veel akkers die lang onbenut waren gebleven. Daarom heb ik besloten om terug te gaan en te proberen in deze velden te werken om zo deel te nemen aan de ontwikkeling van deze streek en de provincie Zuid-Kivu. Ik begon met het planten van bonen, sojabonen, maïs, knoflook, uien, zoete aardappelen en koffie.”

CongoForum: U had een leven in Europa, maar u hebt toch besloten om op uw leeftijd op Idjwi te komen werken?

Marie-Blandine: “We hebben alles wat we nodig hebben in Europa en in Kinshasa, maar toch heb ik tegen mezelf gezegd dat ik terug moest naar de bron. Veel mensen op Idjwi zitten zonder werk en hebben ondanks onze natuurlijke rijkdommen niets te doen. Door onze akkers te gebruiken kunnen we werk geven aan een bevolking die erg arm is. We betalen 2.000 Congolese frank aan diegenen die ons komen helpen om onze akkers te bewerken. Het is echt niet veel, maar mensen komen altijd in grote aantallen, ze hebben werk nodig en ze lijden”.

Zowat 100 mensen

CongoForum: Hoeveel mensen stelt u tewerk?

Marie-Blandine: “Op een gegeven moment zaten we met 500 mensen, maar door gebrek aan centen moesten we het aantal verminderen. Op dit moment werken we samen met 100 mannen en vrouwen. Deze mensen kunnen voor hun familie zorgen dankzij het kleine bedrag dat ze aan het eind van elke dag ontvangen.”

CongoForum: U hebt besloten om in het dorp te komen wonen. Wat is uw boodschap aan diegenen die een voorkeur hebben voor het leven in Europa of Kinshasa?

Marie-Blandine: “Volgens mij hebben ze het bij het verkeerde eind. Ik hou van mijn leven op het eiland. De mensen hier spreken openhartig, met liefde, ze zijn eerlijk. Elders dragen mensen je niet in hun hart. Ik zit hier in een liefdevol gezin waar we met vrouwen en een man leven.”

Marie-Blandine Ntawiniga Kasangati

CongoForum: Waar worden de hier geteelde producten naartoe gestuurd?

Marie-Blandine: “Onze producten gaan overal naartoe waar mensen ze nodig hebben om de honger te bestrijden.

CongoForum: Denkt u dat de landbouw kan bijdragen tot vrede en ontwikkeling in de regio?

Marie-Blandine: “Absoluut. Zonder mogelijkheden om te boeren kunnen vrouwen slechte ideeën krijgen. Wanneer ze weten hoe ze met ons moeten boeren, verdienen ze een beetje geld. Ze zijn tevreden. En zo gaan we vooruit”.

CongoForum: Dank u, Marie-Blandine, voor het beantwoorden van onze vragen.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 18.11.20 (gm)


Beelden – bron: CongoForum / Paulin Munyagala

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.