Noord-Kivu: chauffeur taximoto ontvoerd door onbekende mannen in Rutshuru (CongoForum)

RUTSHURU – Een nieuwe episode in het verhaal van de ontvoeringen in delen van Noord-Kivu. Afgelopen woensdagavond werd een bestuurder van een ‘taximoto’ ontvoerd door onbekenden in de plaats Bitongi, een deel van het ‘groupement’ Kanyabayonga in Rutshuru. Het slachtoffer, meneer Kambale Mulishya, bevond zich op een paar meter van zijn woning, maar werd toch meegenomen.

Na wat onderzoek werd de motorfiets teruggevonden door agenten van de Congolese nationale politie, meldt Aimé Mukanda Mbusa, een notabele in Rutshuru. Hij zegt dat het onderzoek naar het slachtoffer en de ontvoerders wordt voortgezet.

In dit deel van de provincie zijn er geregeld ontvoeringen. Op maandag 23 november arresteerden de autoriteiten twee ontvoerders in Biruma, op 57 km ten noorden van Goma.

Volgens Mukanda Mbusa begonnen de ontvoeringen rond 2009 in Binza. En de trend houdt aan in Rutshuru.

De notabele betreurt deze situatie. Ontvoeringen behoren tot de technieken die door gewapende groepen worden gebruikt om hun activiteiten te financieren. Mukanda Mbusa roept het leger (FARDC) op om de ontvoerders en de milities die de provincie Noord-Kivu destabiliseren, steviger aan te pakken.

Volgens Mukanda Mbusa zou de Congolese regering moeten samenwerken met telecommunicatiebedrijven om ontvoerders te identificeren en op te sporen aan de hand van de mobiele telefoonnummers die door criminelen worden gebruikt.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 26.11.20 (gm)

Beeld – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.