Noord-Kivu: jongeren in Goma creëren Jikofood om aan werkloosheid te ontsnappen (CongoForum)

GOMA – In de Congolese steden is er veel werkloosheid. De stad Goma in Noord-Kivu is geen uitzondering op de regel. CongoForum merkt dat sommige jongeren hun verantwoordelijkheid opnemen en zich tot nieuwe ondernemers ontpoppen.

In Goma hebben sommige jongeren, die behoren tot de burgerbeweging Lucha, het heft in eigen handen genomen. Ze lanceerden het restaurant Jikofood en willen zo hun bijdrage leveren tot de strijd tegen de werkloosheid. Het restaurant brengt de Congolese keuken.

De initiatiefnemers zijn jonge gediplomeerden die geen baan konden vinden. Deze jongeren wilden de krachten bundelen om het restaurant uit de grond te stampen en kansen te bieden aan leeftijdgenoten. Jikofood kan een inspiratiebron zijn voor andere Congolezen die niet werkloos willen blijven.

Rémy Mumbre Mukweso is één van de vennoten in het bedrijfje. “Wij zijn jongeren die in Goma hebben geleefd”, legt Rémy uit. “In deze stad leerden we de diversiteit van Congo te waarderen. We besloten ons steentje bij te dragen door een bedrijf op te richten dat kan terugvallen op de landbouwers van Noord-Kivu. Jikofood transporteert, stockeert en verwerkt voedingsproducten”.

“Opgedane ervaring gebruiken”

Sommige oud-leden van Lucha willen de ervaring, opgedaan bij de burgerbeweging, laten renderen voor de bevolking. Jikofood hoopt ook in steden als Kinshasa, Butembo en Beni filialen te openen.

Het jonge bedrijf kon al twaalf jongeren aanwerven in Goma. En Jikofood hoopt nog meer jobs te creëren.

De onderneming stuit soms op problemen maar dat ontmoedigt de initiatiefnemers niet. “Soms maken we een grote hoeveelheid eten klaar zonder dat er genoeg klanten opdagen”, weet Rémy. “Maar het komt ook voor dat we niet zoveel klaarmaken en dat er talrijke klanten opdagen. Mettertijd krijgen we dat wel onder de knie want we zijn erg geëngageerd in wat we doen”.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 10.11.20

Jikofood is te vinden op de Avenue Pélican nr. 21, in de wijk Les Volcans in Goma. Tegenover het vroegere krijgsauditoraat, niet ver van de afdeling Planning.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.