Jacques Katembo Makata : « Strijders moeten er niet op rekenen om te worden opgenomen in het leger » (CongoForum)

GOMA – Ex-rebellen en -strijders van gewapende groepen in Noord-Kivu zullen niet meteen worden opgenomen in het Congolese leger. Die boodschap komt van president Félix Tshisekedi. Ze wordt verspreid door Jacques Katembo Makata, die het programma DDRC coördineert in de provincie Noord-Kivu. DDRC staat voor ontwapening, demobilisatie en re-integratie in de gemeenschap.

Katembo Makata sprak met vertegenwoordigers van diverse bevolkingsgroepen in de streek van Masisi, meer bepaald in Katoyi. Hij wil rebellen aanmoedigen om zich over te geven, maar wel met een duidelijke boodschap. Militair worden in het Congolese leger is niet mogelijk zonder eerst naar het burgerleven terug te keren, via het programma dat hiervoor bestaat. De verantwoordelijke voor het DDRC-programma wijst er ook op dat een eventuele opname in het leger een ‘individuele’ zaak is.

In het kader van de terugkeer naar het burgerleven wil de overheid ontwikkelingsprojecten realiseren ten voordele van zones of gemeenschappen die het slachtoffer werden van gewapende conflicten.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 21.12.20

Beeld uit archief – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.