Mulume Ombeni helpt zijn ouders met pedicures en manicures (CongoForum)

GOMA – Veel jongens in de stad Goma (Noord-Kivu) hebben een baan gevonden waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Op die manier zijn ze niet ingelijfd door bendes van delinquenten, merkt CongoForum.

Mulume Ombeni is pas 16 jaar oud. Deze jongen evolueert in Goma maar komt uit de provincie Zuid-Kivu. Hij doet er alles aan om zijn ouders in het dorp, die al behoorlijk oud zijn, te helpen. Mulume beoefent al drie jaar pedicures en manicures. Hij reist door de verschillende wijken van Goma om klanten te vinden en hij hoopt het avondrantsoen te vinden en in zijn persoonlijke behoeften te kunnen voorzien.

“Ik woon vrij ver van de stad, maar elke ochtend vertrek ik naar Goma. Ik deel een huis met andere jonge vrienden die proberen wat geld te verdienen,” zegt Mulume.

Het geld dat Mulume verdient, helpt haar soms om gezondheidszorg te sponsoren voor haar vader en moeder die in Birava in Zuid-Kivu wonen. Toen hij in Goma aankwam, was hij begonnen met het vervoeren van collis om wat geld te sparen. Op een gegeven moment had hij genoeg geld om materiaal te kopen en pedicures en manicures te starten.

“Ik ben de jongste in mijn familie, mijn ouders zijn zo arm”, legt Mulume uit. ‘Ik wilde niet in het dorp blijven. Ik had besloten om naar de stad te gaan om daar te werken en voor mezelf en mijn gezin te zorgen. Tegenwoordig lukt het me om mijn familie in het dorp te helpen en dat moedigt me enorm aan ”.

Niet iedereen is klaar voor een pedicure en manicure, maar de jonge Mulume is ervan overtuigd dat hij erin zal slagen zijn dagelijks leven te veranderen en andere activiteiten te beginnen. Hij droomt ervan een kleine handelaar te worden of een kapsalon te openen.

“Sommigen in Goma saboteren mijn werk, maar dat ontmoedigt me niet”, merkt Mulume op. “Ik zal dit werk niet mijn hele leven doen. Uiteindelijk ga ik iets anders doen om mezelf te ontwikkelen ”.

Mulume Ombeni aarzelt niet om andere jongeren aan te moedigen dit voorbeeld te volgen. “De situatie in Congo vereist dat jonge mensen moedig zijn en nadenken”, zei hij. “Als ze dit niet doen, heeft hij nog steeds een bedelaarsleven”.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 08.12.20 (gm)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.