Afrikaanse Unie : Tshisekedi wil als nieuwe voorzitter klemtoon leggen op cultuur en gezamenlijke aanpak Covid-19 (CongoForum)

KINSHASA – De 34ste Top van de Afrikaanse Unie is gisteren, zondag, afgerond. Twee dagen lang werd er per videoconferentie overlegd. Félix Tshisekedi is nu de nieuwe voorzitter. Hij wil de klemtoon leggen op kunst & cultuur en de gezamenlijke aanpak van Covid-19, bericht Radio France Internationale.

Op het vlak van cultuur denkt Tshisekedi aan de teruggave van kunstwerken aan de lidstaten van de AU. Op het vlak van de strijd tegen Covid-19 wil hij voortborduren op het werk van zijn voorganger Cyril Ramaphosa. De UA wil een Afrikaans platform creëren voor de aankoop van medisch materieel. Groot probleem: de vaccins tegen Covid-19 zijn moeilijk toegankelijk, en in de rijke landen is er sprake van ‘vaccinnationalisme’.

Nog een uitdaging voor de AU zijn de gewapende conflicten op het continent. Het is de organisatie nog altijd niet gelukt om overal een duurzame vrede te realiseren. Tijdens de Top is overigens niet gesproken over de crisis in Tigray, in Ethiopië.

Op 1 januari 2021 werd een nieuwe vrijhandelszone, ZECLAF, gelanceerd. “Maar alles moet nog gebeuren om daar een succes van te maken”, aldus RFI.

© CongoForum, 08.02.21

Beeld: Félix Tshisekedi

Bron: Afrikaanse Unie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.