Minister van Justitie en UNHCR richten commissie op om staatloosheid in de DRC uit te roeien (CongoForum)




KINSHASA- Aangezien het land een groot aantal vluchtelingen op zijn grondgebied telt, baart de kwestie van de staatloosheid in de Democratische Republiek Congo de Congolese regering grote zorgen. Geconfronteerd met deze situatie bezocht een delegatie van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) op 2 september 2021 het kantoor van de minister van Staat, minister van Justitie en Zegelbewaarder, Rose Mutombo Kiese (foto). Dat berichtte het dagblad Le Phare.

De vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen, Liz Kpam Ahua, benadrukte na de ontmoeting met de minister van Justitie Kiese dat haar agentschap belast is met het mandaat om te zorgen voor vluchtelingen en personen die als staatlozen worden beschouwd. Liz Kpam Ahua wenst dan ook dat de Congolese minister van Justitie zich over deze relevante kwestie beraadt en deze analyseert.

Tegen 2024 staatloosheid uitbannen

Tijdens deze bijeenkomst hebben beide partijen, zowel het ministerie van Justitie als de UNHCR, de ambitie geopperd om hard te werken aan de uitroeiing van staatloosheid. “We kwamen naar hier om inlichtingen te verstrekken maar ook gekomen om steun te vragen, zodat we de verdragen tegen staatloosheid kunnen ratificeren en een begin kunnen maken met de werkzaamheden die er effectief toe moeten leiden dat deze staatloosheidsstatus tegen 2024 is uitgebannen. Wij zoeken ook de steun van de staatsminister voor de opname van twee belangrijke wetten op de kalender van de Nationale Assemblee,” verklaarde Liz Kpam Ahua aan de pers.

Liz Kpam Ahua benadrukte dat de UNHCR al sinds 2014 aan het genoemde dossier werkt. Volgens haar is de Congolese staatssecretaris, minister van Justitie en zegelbewaarder, Rose Mutombo Kiese, zeer bezorgd over de kwestie en is zij vragende partij om zeer snel te werken opdat de DRC niet achterblijft in de strijd tegen de staatloosheid.

Oprichting commissie

Om dit te realiseren heeft de minister opdracht gegeven tot de oprichting van een commissie die de inhoud van deze twee wetten moet evalueren om ze dan vervolgens aan de ministerraad voor te leggen. Naast de oprichting van deze commissie moet een “routekaart” worden opgesteld om de prioriteiten te bepalen, zodat de Congolese regering de uitdagingen van de staatloosheidsproblematiek het hoofd kan bieden.

Gevraagd naar het aantal vluchtelingen in de DRC en de zogenaamde apatriden of staatlozen, deelde de UNHCR-vertegenwoordiger mee dat haar organisatie niet over precieze cijfers beschikt. De UNHCR heeft echter wel schattingen. “Maar het belangrijkste is niet zozeer het aantal. Zelfs al was er maar één persoon die staatloos is in dit land, dan nog is het belangrijk. Wij zijn bezig het exacte aantal staatlozen te achterhalen en te zoeken naar manieren om dit probleem op te lossen” aldus het hoofd van de delegatie.

© CongoForum, 06.09.2021 (edm)

Beeld: minister Rose Mutombo Kiese

Bron: Facebook



Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.