Onvrede over Jean-Marc Kabund houdt aan binnen UDPS (CongoForum)

KINSHASA – Jean-Marc Kabund van de UDPS heeft nog altijd niet officieel ontslag genomen als ondervoorzitter van de Nationale Assemblee, ook al had hij zoiets wel laten horen op Twitter. De man raakt meer en meer geïsoleerd binnen de UDPS, schrijft Radio France Internationale.

Provinciaal député Gérard Mulumba riep ondertussen op tot een betoging van UDPS-aanhangers, om aan te dringen op het vertrek van Kabund, die ook waarnemend voorzitter van de partij is. Mulumba veroordeelt de ‘barbarij’ van Kabund. Lijfwachten van Kabund waren zeer brutaal opgetreden tegen een soldaat van de Republikeinse Garde.

“Kabund moet de daad bij het woord voegen en vertrekken uit het Bureau van de Nationale Assemblee”, vindt Mulumba. Hij herinnert aan de tweet die Kabund verstuurde, en die nadien nooit werd ingetrokken.

Zaterdag kwam het uitvoerend comité van de UDPS bijeen om het geval Kabund te bespreken. Die vergadering verliep nogal woelig blijkbaar. Er werd geen verslag van opgesteld. Secretaris-generaal Augustin Kabuya zei nadien alleen dat hij verslag moest uitbrengen aan bepaalde mensen.

Sommige politieke analisten zijn van mening dat de gebeurtenissen illustreren dat het zwaar blijft rommelen bij de UDPS. Zij denken dat alleen president Félix Tshisekedi dit kan oplossen.

© CongoForum, 24.01.22 (db)

Beeld – bron: Congolese media

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.