DRC: “De paus zal ons als een pastoor aansporen om de ellende van ons volk onder ogen te zien” (Kardinaal Ambongo) (CongoForum)

KINSHASA- Het bezoek van paus Franciscus aan de DRC begin juli is bevestigd. De paus zal een ontmoeting hebben met politieke leiders, slachtoffers van de verschillende gewelddaden in het Oosten van de DRC en zal zich richten tot het Congolese volk in zijn geheel. We kennen de precieze hoofdlijnen van zijn boodschap nog niet, maar er werd al wel bekend gemaakt in welke richting die boodschap zal gaan.

“De paus zal ons als een pastoor aansporen om de ellende van ons volk onder ogen te zien. Dat wij niet de indruk wekken dat wij in een luchtbel leven waarin alles perfect is, terwijl het grootste deel van onze bevolking in bittere ellende leeft. Ik geloof dat de paus hierop terug zal komen met de noodzaak om dit volk troost te bieden, om het volk ernstig te nemen. Met de onveiligheid in het Oosten, zal hij hierop terugkomen om ons op onze eigen verantwoordelijkheid te wijzen,” zei kardinaal Fridolin Ambongo, in een space, een live audio conversatie op Twitter, met journalisten. Dat bericht Actualité.cd.

Er zal ook gewezen worden op de verantwoordelijkheid van de leidende klasse. “Er is een groep mensen die, wanneer ze aan de macht zijn, zich niet gedragen alsof ze van het volk zijn. Ik loop door de straten van Kinshasa en het binnenland. Ik vraag me af waar we heen gaan met deze min of meer veralgemeende verloedering van ons land. Kinshasa ziet eruit als een compleet verlaten stad. De wegen zijn verdwenen. De boodschap van de paus zal altijd een politieke dimensie hebben, omdat er zo wordt verwezen naar onze politieke verantwoordelijkheid”. 

Context

De paus zal van 2 tot 7 juli een bezoek brengen aan de DRC en Zuid-Soedan. Dit wordt de eerste reis van de 85-jarige paus naar Congo-Kinshasa. De laatste keer dat een paus Kinshasa bezocht was in augustus 1985. Johannes Paulus II was twee dagen in Zaïre. Vandaag de dag is de DRC een sterkhouder van het katholicisme in Afrika, met ongeveer 40% van de bevolking die katholiek is. De kerk is bijna alomtegenwoordig in het openbare leven. Vanaf de onafhankelijkheid van het land via de Soevereine Nationale Conferentie tot de recente strijd voor geloofwaardige verkiezingen, zijn de bisschoppen altijd op de een of andere manier betrokken bij het openbare leven. De kerk is ook sterk aanwezig in het onderwijssysteem via de zogenaamde “geconventioneerde” scholen.

© CongoForum, 18.05.22 (sv)

Beeld – bron: Congolese media


Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.