Chaos met taximoto’s in Kinshasa: gouverneur neemt maatregelen, ACAJ reageert positief (CongoForum)

KINSHASA – Advocaat Georges Kapiamba, de coördinator van de mensenrechtenvereniging ACAJ (Association congolaise pour l’accès à la justice) is blij met de maatregelen die de gouverneur van Kinshasa heeft genomen om bestuurders van motorfietsen de regels beter te doen naleven. Dat meldt Actualité.cd.

Gouverneur Gentiny Ngobila besliste dat elke motorfiets moet zijn voorzien van een nummerplaat zodat het voertuig gemakkelijk te identificeren is. Bestuurders en hun eventuele passagiers moeten ook een helm dragen. “Wij hadden aan de autoriteiten gevraagd om deze maatregelen te treffen”, zegt Kapiamba. “We zijn tevreden. Het is de plicht van de overheid om maatregelen te nemen en die ook toe te passen, ten voordele van de bevolking.”

Vorige week had gouverneur Ngobila nog overleg met de verenigingen van motorfietsbestuurders. Ngobila wilde de chauffeurs tot de orde roepen omdat velen hun laars veegden aan de regels in het verkeer.

Stadstrein

Georges Kapiamba denkt dat het ook verstandig zou zijn om de stadstrein in Kinshasa (Metrokin) opnieuw in gebruik te nemen. “Als die trein weer gaat rijden, zal er veel minder vraag naar taximoto’s zijn”, stelt Kapiamba. “De taximoto’s zullen dan niet langer de enige optie zijn. Nu wanen de chauffeurs van deze moto’s zich erg belangrijk omdat het openbaar vervoer niet goed is georganiseerd. De trein moet spoedig terugkeren om deze kwestie opgelost te krijgen.”

De bestuurders van motorfietsen krijgen 20 dagen de tijd om zich aan te passen aan de opgelegde regels. Daarna zullen er, volgens de autoriteiten, controles volgen. Wie de regels blijft negeren, riskeert vanaf 10 augustus 2022 een sanctie.

© CongoForum, 28.07.22 (db)

Beeld – bron: John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.