Rwandese inmenging in Oost-Congo: dr. Mukwege pleit voor sancties tegen Kigali (CongoForum)

BUKAVU – Dr. Denis Mukwege, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (2018), heeft zaterdag gereageerd op een rapport van VN-experts waarin staat dat Rwanda wel degelijk militaire acties heeft uitgevoerd op Congolees grondgebied. Volgens Mukwege dringen internationale sancties tegen Rwanda zich op, zo bericht Radio Okapi. Uit het rapport bleek dat Rwanda het Congolese leger had aangevallen op Congolees grondgebied en dat het ook ondersteuning had geboden aan de rebellen van M23.

Dr. Mukwege is van mening dat de Congolese regering, de VN, de Afrikaanse Unie en de partners van de DR Congo consequenties moeten trekken uit het gepubliceerde rapport. Hij pleit voor politieke, diplomatieke, economische en militaire sancties tegen Kigali overeenkomstig de resoluties 1807 en 2293 van de Veiligheidsraad.

Volgens Mukwege draagt Rwanda duidelijk bij tot de onveiligheid in Oost-Congo, samen met een aantal Congolezen. “Dit moet ophouden”, luidt het. “En er zijn oplossingen.”

De beroemde gynaecoloog zegt dat er moet werk worden gemaakt van een transparante handel in ertsen en grondstoffen uit Congo. Alle staten in het Grotemerengebied moeten de rechten van de mens en de basisprincipes van het internationaal recht naleven. En de Congolese regering moet het leger grondig hervormen om zo vrede en veiligheid te bevorderen. “We kunnen niet eeuwig blijven rekenen op de bijstand van de VN”, aldus Mukwege. “We moeten snel een defensiebeleid vormgeven dat inspeelt op de huidige en toekomstige uitdagingen.”

© CongoForum, 08.08.22 (db)

Beeld – bron: John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.