Vital Kamerhe staat dicht bij voorzitterschap Nationale Assemblee (CongoForum)

KINSHASA – Vital Kamerhe, de vroegere kabinetschef van president Félix Tshisekedi die ook een tijd in de gevangenis zat, werkt voort aan zijn come-back, constateert Actualité.cd. Hij hoopt nu de nieuwe voorzitter van de Nationale Assemblee te kunnen worden.

In 2020 werd Kamerhe nog veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid omdat hij geld had verdonkeremaand en zich schuldig had gemaakt aan corruptie. Uiteindelijk werd zijn straf verminderd, en werd hij zelfs vrijgesproken.

Na zijn vrijspraak leverde Kamerhe inspanningen om weer politieke invloed te verwerven. In maart 2023 werd hij vice-premier, met Economie als bevoegdheid. Hij hielp Tshisekedi om de verkiezingen van eind 2023 te winnen.

De man werkte ook mee aan de oprichting van het ‘Pacte pour un Congo Retrouvé’ (PCR), een coalitie van partijen die meer gewicht in de schaal willen werpen binnen de Union sacrée. Ook Julien Paluku Kahongya (Alliance-Bloc 50) en Jean-Lucien Bussa Tongba (minister van Buitenlandse Handel) behoren tot de coalitie.

Vital Kamerhe lijkt nu goede kaarten te hebben om de Nationale Assemblee te gaan leiden. Bij de UDPS van Tshisekedi zien ze hem als een mogelijke rivaal voor de presidentsverkiezingen in 2028. Kamerhe stelt zich op als iemand van de consensus die loyaal wil zijn aan Tshisekedi en probeert zo de spanningen te verkleinen.

De vraag is nu hoe Kamerhe de Nationale Assemblee zal leiden als zijn ambities worden ingevuld. Op termijn zal hij wellicht weer een gooi naar het Congolese presidentschap willen doen.

© CongoForum, 24.04.24 (db)

Beeld – bron: J. Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.