Kinshasa: Madeleine verkoopt brood op straat om haar familie te onderhouden (CongoForum)

KINSHASA – Het leven is in Kinshasa zo duur geworden dat sommige vrouwen straathandelaars zijn geworden. De inkomsten uit hun handel helpen hem om het huishouden te financieren. De redactie van Femmes d’Actualité.cd ging een kijkje bij de broodverkoopsters.

“Het is geen gemakkelijk werk”, legt Madeleine Kahongya uit: “Ik doe dit al bijna 10 jaar. Elke dag sta ik om 4 uur ’s ochtends op om brood in te slaan en dat verkoop ik dan door. Soms moeten we de kuluna’s (straatcriminelen) trotseren als we wakker zijn geworden om naar de bakkerij te gaan. Als we op die uren een groep misdadigers tegenkomen, pakken ze ons alles af wat we bezitten en soms verkrachten ze ons zelfs.”

“Ik ben al meer dan 4 keer in elkaar geslagen door de kuluna’s, ik ben mijn kapitaal al een paar keer kwijtgeraakt”, vertelt Madeleine. Maar ik hou vol omdat het de enige baan is waarmee ik kan overleven en voor mijn familie kan zorgen.”

Brood verkopen op straat vergt ook fysiek uithoudingsvermogen. “Ik ben hiermee begonnen toen mijn man zijn job verloor. Ik had geen andere keuze, het leven was erg ingewikkeld geworden. Toen ik begon, was het niet makkelijk om met een mandje brood op mijn hoofd over straat te lopen, op zoek naar klanten. Ik huilde elke dag als ik aan het verkopen was. Maar na verloop van tijd raakte ik eraan gewend. We verdienen niet genoeg, maar zo kunnen we wel overleven,” vertelt de verkoopster, die hoopt om ooit haar eigen bakkerij te beginnen.

“Op de Mont Ngafula loop ik door de straten van Ngafani, maar ook door Selembao, met brood op mijn hoofd, klaar om toe te slaan zodra iemand zijn stem verheft om me ‘Maman ya mapa’ te noemen. Je moet uitkijken voor mensen en soms aandringen om klanten te doen kopen.”

Voor Madeleine is ziek worden haar grootste schrik. “Het leven is zeker een strijd, maar elke dag knokken in deze situatie is moeilijk. Ik word elke dag blootgesteld aan hitte en kou. Ik bid dat God over me waakt voor mijn kinderen, mijn familie en mijn man, die het in zijn eentje probeert te redden.”

© CongoForum, 27.02.24 (rk)

Beeld – bron: John Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.