Advocaat Aimé Kilolo: “Dialoog met Rwanda of M23 is geen oplossing” (CongoForum)

KINSHASA – Een dialoog met Rwanda of de M23-rebellen, om de onveiligheid in Oost-Congo aan te pakken, is géén oplossing. Dat verklaarde advocaat Aimé Kilolo op radio Top Congo FM. Hij coördineert de ngo ‘Justice et État de droit pour le Congo’.

Onlangs zei president Félix Tshiskedi dat hij, onder bepaalde voorwaarden, een gesprek met de Rwandese president Paul Kagame wilde overwegen. “Kagame valt ons namelijk aan, niet de trekpoppen van M23.”

Aimé Kilolo vraagt zich af waar de geavanceerde wapens van M23 vandaan komen en wie er beter wordt van ‘de economische oorlog die al sinds 1885 tegen Congo wordt gevoerd’. De advocaat is van mening dat Rwanda handelt in opdracht van ‘internationale grote financiële mogendheden’ die willen profiteren van de smokkel van Congolese grondstoffen.

Nationale conferentie

Kilolo pleit voor een soort van nationale conferentie om af te rekenen met de oorlog in het oosten van Congo. Hij verwijst naar de ondertekenaars van de Algemene Akte van de Conferentie van Berlijn en landen als de VS, Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Volgens de advocaat moet de Congolese regering een commissie van onafhankelijke experts oprichten die de misdaden in Oost-Congo onderzoekt aan de hand van het internationaal strafrecht. Het zou ook de bedoeling zijn om zo alle regionale en internationale ‘medeplichtigen’ aan te duiden. Congo zou een wettelijk kader moeten creëren om internationale aanhoudingsbevelen uit te vaardigen tegen mogelijke verantwoordelijken in Afrika en het Westen.

Momenteel wil Kilolo dat het Congolese gerecht het Internationaal Strafhof aanspreekt om onderzoeken te voeren en daders te berechten die zware feiten hebben gepleegd in Oost-Congo.

© CongoForum, 05.03.24 (db)

Beeld – bron: Congolees ministerie van BUZA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.