Butembo: leerlingencomités vragen vrijstelling van staatsexamengeld voor ontheemden (CongoForum)

BUTEMBO – De organisatie van leerlingencomités in Butembo (Noord-Kivu) roept de provinciegouverneur op om ontheemde laatstejaarsscholieren en oorlogswezen vrij te stellen van de betaling van staatsexamengeld. Hij vraagt de gouverneur ook om het bedrag van 130.000 Congolese frank dat in zijn decreet is vastgesteld voor andere finalisten in het oosten van het land, waar de onveiligheid wijdverbreid is, te verlagen.

De vraag van de leerlingencomités volgt volgens Radio Okapi op aanbevelingen van de lokale burgermaatschappij. Het middenveld pleegde overleg met de bevoegde diensten over het gevraagde geld.

De coördinatie van de leerlingencomités van Butembo (Noord-Kivu) houdt vol dat veel ouders zich in een precaire situatie bevinden waardoor ze het door de provinciale overheid vastgestelde inschrijvingsgeld niet kunnen betalen.

“In ons gebied zijn er veel weeskinderen en ontheemde kinderen met ouders die vroeger werkten, maar die door de onveiligheid niet meer in hun behoeften kunnen voorzien. Wanneer de wegen geblokkeerd zijn, hebben ouders geen toegang meer tot de zones waar ze zich vroeger bevoorraadden, en anderen zijn al gedood. Het is ingewikkeld. Daarom vragen we aan de gouverneur om te kijken hoe hij al deze ontheemde leerlingen en oorlogswezen kan vrijstellen van het betalen van schoolgeld”, zei Jacques Tungela, voorzitter van het leerlingencomité.

We willen ook zien hoe we het bedrag voor andere finalisten in het gebied kunnen verlagen. Eerlijk gezegd verwachten we dat de gouverneur dit doet. We smeken hem om deze finalisten te helpen.”

Als reactie hierop kondigde de gouverneur van Noord-Kivu, generaal-majoor Peter Cirimwami, zaterdag aan dat de gesprekken met de onderwijsautoriteiten in Kinshasa zouden worden voortgezet om een vrijstelling te vinden voor de laatstejaars die door de oorlog ontheemd zijn geraakt. De gouverneur zei dat na een bijeenkomst met de provinciale coördinatie van het maatschappelijk middenveld.

Volgens de gouverneur is het aan de centrale overheid om te beslissen of alle laatstejaars al dan niet worden vrijgesteld, nu de provincie in moeilijkheden verkeert. Maar voor leerlingen in Noord-Kivu in het algemeen zijn de kosten om deel te nemen aan het staatsexamen van dit jaar verlaagd tot 100.000 Congolese frank, aldus generaal-majoor Peter Cirimwami. In principe moet er in Congo 130.000 frank worden betaald, wat overeenstemt met zo’n 50 dollar.

© CongoForum, 06.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Grevisse Salumu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.