Denis Mukwege: VN-vredesmacht mag nog niet weg uit Congo (CongoForum)

BUKAVU – Dr. Denis Mukwege, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2018, wil dat de Veiligheidsraad van de VN het plan voor de terugtrekking van de VN-vredesmacht (Monusco) opschort en aanpast. Hij zegt dat in een open brief.

Mukwege verwijst naar de toegenomen onveiligheid, de escalatie van het gewapende geweld en de slechtere humanitaire situatie in Noord-Kivu. Als de blauwhelmen en de VN-interventiebrigade overhaast worden teruggetrokken, zal dit leiden tot een vacuüm op het vlak van veiligheid, met rampzalige gevolgen voor de bevolking en de stabiliteit in Congo.

De wereldberoemde gynaecoloog wil dat de Veiligheidsraad het mandaat en de aanwezigheid van Monusco hertekent, aldus Radio Okapi. Deze vredesmacht kan op een degelijke manier worden teruggetrokken wanneer er in Congo goede instellingen functioneren op het vlak van veiligheid en justitie, luidt het.

Volgens Mukwege is Congo het slachtoffer van een aanvalsoorlog die de integriteit en soevereiniteit van het land schendt. Als er niets wordt ondernomen, kan het probleem gevolgen krijgen in de hele Grotemerenregio.

De rechten van de mens en het internationaal humanitair recht worden nu op grote schaal geschonden in Oost-Congo. Kinderen worden nog altijd geronseld door gewapende groepen, er is veel seksueel geweld en er worden andere zeer ernstige misdaden gepleegd. De misdaden horen te worden bestraft en alle verantwoordelijken moeten worden aangeduid, aldus Mukwege.

Denis Mukwege vraagt ook om meteen straffe sancties en maatregelen te nemen om Rwanda te dwingen om zijn steun aan M23 stop te zetten en zijn troepen weg te halen uit Oost-Congo.

© CongoForum, 07.03.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.