Fizi: 700 huishoudens getroffen door overstroming Tanganyikameer (CongoForum)

BUKAVU – Zowat 700 huishoudens, die het slachtoffer werden van de overstroming van het Tanganyikameer in Fizi (Zuid-Kivu), zijn in het voorbije weekend verhuisd naar een geschikte locatie op een kilometer afstand van hun woonplaats. Dat maakte Onésiphore Kabandilwa, voorzitter van het Congolese Rode Kruis in Fizi, bekend in een interview met Radio Okapi.

Deze families verloren hun huizen toen er vorige week hevige regen viel in dit deel van het land. Bijna 200 van hun akkers werden beschadigd.

“We praatten met de autoriteiten om deze mensen een paar meter verderop te brengen, waar de overstromingen hen niet kunnen bereiken. Er zijn immers ziektes die de voeten aantasten wanneer je lang in het water staat. Dit kan zelfs wonden aan de benen veroorzaken. De waterwingebieden zijn overstroomd en geïnfecteerd”, aldus Onésiphore Kabandilwa. Er is gevaar voor een uitbraak van cholera en andere ziekten, waaronder malaria, vooral bij kinderen.

Ook de hellingen van Lwanga tot Makobola werden overspoeld door het stijgende water van het Tanganyikameer, waardoor het moeilijk is voor voertuigen, motorfietsen en voetgangers om zich te verplaatsen. De nationale weg nummer 5 staat volledig onder water.

© CongoForum, 13.03.24 (em)

Beeld – bron: (illustratief, archief) Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.