Jimmy Kande uit zijn verontwaardiging over negeren van Oost-Congo (CongoForum)

KINSHASA – Jimmy Kande, directeur van een platform dat klokkenluiders in Afrika wil beschermen, behoort tot de Congolezen die zich geregeld uitspreken tegen de cyclus van geweld in de DR Congo. Op artistiek vlak is hij ook actief, bijvoorbeeld met zijn slam ‘A ses yeux’, bericht Actualité.cd.

Het werkstuk van Kande is te beschouwen als een noodkreet, een aanklacht, een oproep om het geweten te laten spreken: over de miljoenen mensenlevens die in de afgelopen 30 jaar zijn verloren in Oost-Congo. Met ‘A ses yeux’ stelt Kande zich ook de vraag of het leven van een Congolees eigenlijk veel betekent voor al diegenen die iets kunnen doen om het geweld in het oosten te laten ophouden.

“Met deze tekst wil ik volkeren in de wereld sensibiliseren rond de situatie in Congo die lijkt te worden genegeerd door diegenen die echt zouden kunnen bijdragen tot het vinden van een oplossing”, zegt Jimmy Kande. Hij verwijst naar een liedje van Maître Gims, waarin die wijst op het stilzwijgen van anderen die doen alsof ze aarzelen of helpen.

Kande heeft de indruk dat de planeet veel meer bezig is met het lot van de Oekraïeners en de Palestijnen. Er is grote aandacht voor Oekraïne, en dat land krijgt veel wapens van het Westen. Ook voor Palestina is er meer interesse. Waarom is de internationale verontwaardiging zo selectief?

“Geloofwaardige rapporten bevestigen dat Rwanda betrokken is bij wat er gebeurt in Oost-Congo”, aldus Kande. “Waarom handelt de internationale gemeenschap dan niet zoals in het geval van Rusland?”

Jimmy Kande vindt tegelijkertijd dat ook de Congolese leiders hun verantwoordelijkheid niet mogen ontlopen. Ook zij hebben de plicht om oplossingen te vinden en de grenzen te verdedigen, klinkt het.

© CongoForum, 01.03.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Thomas via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.