Kinshasa: journalist Bujakera wordt vrijgelaten uit gevangenis (CongoForum)

KINSHASA – Het Hooggerechtshof van Kinshasa-Gombe heeft gisteren, maandag, de journalist Stanis Bujakera veroordeeld tot zes maanden dwangarbeid. Omdat hij deze straf al in de gevangenis heeft uitgezeten, wordt Bujakera vandaag, dinsdag, normaal gezien vrijgelaten. De journalist werd ook veroordeeld tot het betalen van een boete van één miljoen Congolese frank (330 euro).

Het openbaar ministerie, dat 20 jaar gevangenisstraf had geëist voor de journalist, ging niet in beroep. Niets staat zijn vrijlating uit de gevangenis dus nog in de weg, bericht Radio Okapi.

Stanis Bujakera, adjunct-hoofdredacteur van Actualite.cd en correspondent voor Jeune Afrique, werd op 8 september 2023 gearresteerd en opgesloten op beschuldiging van het verspreiden van valse informatie over de dood van Chérubin Okende, de gewezen minister van Transport en nationaal volksvertegenwoordiger.

Na verschillende hoorzittingen en verzoeken om vrijlating zonder resultaat, veroordeelde de rechtbank hem uiteindelijk voor verschillende vormen van valsheid in geschrifte, wel met verzachtende omstandigheden.

Mobilisatie pro Bujakera

Diverse organisaties riepen op om Stanis Bujakera vrij te laten. Op een persconferentie in Kinshasa, gisteren, riep Jean-Marie Kasamba, voorzitter van de Union nationale de la presse congolaise (UNPC)/sectie Kinshasa, professionele mediaorganisaties op om te mobiliseren voor de vrijlating van de journalist.

Kasamba richtte zich tot de hele pers in Kinshasa, inclusief internationale correspondenten. “We moeten meteen in actie komen om onze collega te ondersteunen”, klonk het.

Jean-Marie Kasamba riep de media op om de publieke opinie in Congo en in de hele wereld te sensibiliseren opdat Stanis Bujakera gewoon zou worden vrijgesproken. Hij nodigde ook journalisten uit om aanwezig te zijn in de centrale gevangenis van Makala om getuige te zijn van het vonnis en gemobiliseerd te blijven voor verdere gebeurtenissen. “Wat de uitkomst ook is, voor ons is Stanislas Bujakera een onschuldige man die een slachtoffer is, en we moeten hem tot elke prijs steunen”, verklaarde de man van de Congolese persbond.

Tot de mediaorganisaties die deelnamen aan de persconferentie behoorden:

Journalist en danger (JED)

Nationale Persvereniging van Congo (UNPC)

Nationale vereniging van audiovisuele privébedrijven (ANEAP)

Nationale vereniging van uitgevers van de Democratische Republiek Congo (ANECO)

Congolese Unie van Mediavrouwen (UCOFEM)

Vereniging van online media (MILRDC);

Journalist in actie (JA).

© CongoForum, 19.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.