Kisangani: jongeren betogen tegen verkiezingsfraude (CongoForum)

KISANGANI – Minstens honderd jongeren hebben gisteren betoogd op enkele hoofdwegen in de stad Kisangani (Tshopo) om vermeende “manoeuvres van het Hof van Beroep” aan de kaak te stellen. De jongeren constateren dat sommige verkozen députés moeten wijken voor kandidaten die het niet haalden bij de verkiezingen.

Het Hof van Beroep in Kisangani moest diverse verkiezingsgeschillen onderzoeken. Volgens de actievoerders lieten niet verkozen kandidaten hun invloed gelden.

De jongerenmars begon bij de Maele-rotonde, eindigde bij het Hof van Beroep, en liep langs het provinciebestuur. De betogers hadden spandoeken en affiches bij zich waarin ze frauduleuze praktijken aan de kaak stelden. Ze riepen het Hof op om “de wil van het volk te respecteren”.

“Onze enige angst is dat sommige door het volk gekozen kandidaten ongeldig zullen worden verklaard. In feite weten we dat deze kandidaten door het volk naar voren zijn geschoven, dus het volk wil dat juist deze personen de provincie Tshopo vertegenwoordigen”, zei een betoger aan Radio Okapi.

De eerste voorzitter van het Hof van Beroep aan beloofde de betogers dat hij alleen op basis van de wet zou oordelen. De afgelopen weken boog het hof zich over petities die waren ingediend door bepaalde kandidaten die de door de CENI bekendgemaakte resultaten verwierpen omdat ze niet verkozen waren.

© CongoForum, 19.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.