Lutundula: “Congo is bereid tot dialoog met Rwanda, maar we moeten juiste voorwaarden scheppen voor een diplomatieke oplossing” (CongoForum)

MALABO – De Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Christophe Lutundula, die op vrijdag 8 maart 2024 deelnam aan de vergadering van de Raad van Ministers van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (ECCAS) in Equatoriaal-Guinea, bevestigt dat de DR Congo bereid is tot een dialoog met Rwanda dat wordt beschuldigt van agressie. Lutundula riep ook op tot Afrikaanse solidariteit om zo de voorwaarden te scheppen voor een diplomatieke oplossing.

Vermits de militaire optie uitizchtloos lijkt, eist Kinshasa de terugtrekking van de Rwandese troepen van zijn grondgebied en een einde aan de steun van Kigali aan de M23-rebellen. Alleen dan kunnen de gesprekken onder bemiddeling van de Angolese president João Lourenço starten.

“Het is de bedoeling om gunstige voorwaarden te scheppen voor een diplomatieke oplossing en geloofwaardige perspectieven te openen voor de oplossing van het conflict en dit door het vredesplan uit te voeren dat het resultaat is van de processen van Nairobi en Luanda”, aldus Lutundula.

De minister verwacht doeltreffende, precieze en pragmatische antwoorden op de vragen en wil dat de Rwandese autoriteiten zich aan hun woord houden. Onder die voorwaarden wordt het mogelijk om, geleidelijk, het wederzijdse vertrouwen te herstellen en uitzicht te krijgen op een duurzaam herstel van vrede en veiligheid in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Ondertussen gaan de hevige gevechten in Noord-Kivu tussen de FARDC en de door Rwanda gesteunde M23-rebellen door. Verschillende plaatsen in Rutshuru kwamen nog maar pas recent onder controle van M23 en zijn Rwandese bondgenoot.

© CongoForum, 11.03.23 (em)

Beeld – bron: Lutundula, Présidence RDC/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.