Rwandese agressie: “België plant sancties tegen Rwanda”, zegt André Flahaut (CongoForum)

BRUSSEL – André Flahaut, Belgisch minister van Staat, kondigde op Top Congo FM aan dat “wat sancties betreft, het duidelijk is dat de premier inderdaad heeft gezegd dat we moeten overwegen om, samen met andere Europese spelers, sancties tegen Rwanda in te voeren”. Dat zei hij nadat hij de Belgische premier Alexander De Croo in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers had ondervraagd over de noodzaak om druk uit te oefenen op Rwanda om een einde te maken aan de oorlog in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Flahaut zegt dat zijn reactie precies was “dat er geen twee soorten beoordelingen van het internationaal recht kunnen zijn. We zijn erg streng voor Rusland na de invasie in Oekraïne, we zijn iets minder streng in onze reactie op de situatie en de behandeling die Israël de bevolking van Gaza oplegt, en wat Rwanda betreft, zijn we gelijkgestemd. De premier heeft dus duidelijk gezegd dat hij een reeks initiatieven zal nemen om sancties tegen Rwanda te overwegen”.

Volgens André Flahaut is het allemaal goed en wel om zo’n aankondiging te doen, maar “we mogen ons niet beperken tot woorden en pogingen om sancties op te stellen. We moeten concrete actie ondernemen en misschien moet België, net zoals het met Rusland heeft gedaan, een leidende rol spelen in de uitvoering van dit concrete proces van sancties tegen Rwanda, Rwandese persoonlijkheden en bepaalde Rwandese activa”.

Daarna kwamen ook parlementsleden van verschillende partijen tussenbeide. “Dit betekent dat de kwestie nu op de agenda van het parlement staat en ook op die van de regering. Over een paar dagen is er ook een vergadering van de Commissie Buitenlandse Zaken. Dan kunnen we nog meer in detail treden, want dan zal de minister van Buitenlandse Zaken vragen moeten beantwoorden van leden van het Belgische parlement, om ervoor te zorgen dat we de gemaakte afspraken niet uit het oog verliezen”, klonk het.

Europese Unie

“Op het niveau van het Europese voorzitterschap is er ongetwijfeld een punt dat op de agenda moet worden gezet. Dat zal de toepassen zijn van sancties tegen Rwanda voor wat er gebeurt in het oosten van de Democratische Republiek Congo”, aldus Flahaut.

Hij is ervan overtuigd dat “dit een eerste stap is. Het moet gebeuren. En dan moeten we volgens mij misschien verdergaan met diegenen die verder willen gaan, want net zoals in het geval van Rusland zijn er mensen in Europa die met verschillende snelheden vooruitgaan. We zullen niet moeten wachten op unanimiteit om actie te ondernemen, we zullen moeten samenwerken met degenen die er net als wij van overtuigd zijn dat we mensen niet in stilte en ontkenning kunnen laten lijden. Dat is wat we gaan doen om ervoor te zorgen dat de Belgische autoriteiten en de premier de verbintenissen nakomen die ze in het Parlement zijn aangegaan”, stelt hij gerust.

Volgens Flahaut kunnen we niet blijven toekijken en mogen we evenmin de rapporten van de VN negeren. Uit die rapporten blijkt duidelijk de verantwoordelijkheid van Rwanda voor het geweld in Oost-Congo.

Flahaut vindt het recente grondstoffenakkoord tussen de EU en Rwanda ‘enigszins ongepast’. Het is algemeen geweten dat die ertsen uit Congo komen, en niet uit Rwanda. Nu zo’n deal sluiten is dan ook een voorbeeld van slechte timing.

Ook premier De Croo vond het akkoord tussen de EU en Rwanda erg ongelukkig qua timing. Mogelijk handelde de Europese Commissie zonder genoeg rekening te houden met de realiteit ter plaatse.

Sinds bijna twee jaar zaait de rebellenbeweging M23 nu al dood en verderf in Noord-Kivu. M23 nam wel deel aan de vredesgesprekken in Nairobi. Deze gesprekken brachten alle gewapende groeperingen samen die actief zijn in het oosten van het land. Ze moesten, in principe, leiden tot een vredesakkoord met ontwapening, demobilisatie en sociale re-integratie van de strijders.

M23 werd na het begin van de vijandelijkheden uit de besprekingen gezet. Sindsdien zijn er verschillende bloedbaden aan deze door Rwanda gesteunde terroristische beweging toegeschreven. In verschillende rapporten van deskundigen van de Verenigde Naties wordt vastgesteld dat Kigali de beweging blijft steunen. Het meest recente rapport vermeldt de aanwezigheid van grond-luchtraketten van het Rwandese leger bij M23 op Congolees grondgebied. Maar de internationale gemeenschap heeft geen sancties genomen tegen Rwanda.

© CongoForum, 06.03.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.