Centre Wallonie-Bruxelles: Brain Tshibanda wordt ridder in de Kroonorde (CongoForum)

KINSHASA – Brain Tshibanda, die al een jaar of 30 actief is in de cultuursector, werd deze week in de bloemetjes gezet in Kinshasa. Hij werd benoemd tot ridder in de Belgische Kroonorde, bericht Actualité.cd. De directeur van het Centre Wallonie-Bruxelles in Kinshasa zette zich in voor de Congolees-Belgische culturele betrekkingen en deed veel om de Congolese rumba in de wereld te promoten.

Tshibanda ontving zijn onderscheiding op 9 april 2024 in Kinshasa. Dat gebeurde op een avond met Congolese rumba, met veel Congolese en Belgische genodigden.

De Kroonorde werd in 1897 in het leven geroepen door koning Leopold II, destijds de vorst van Congo-Vrijstaat. Aanvankelijk moest deze orde dienen om personen te onderscheiden die zich hadden doen opmerken in Congo-Vrijstaat.

Brain Tshibanda werkt sinds 1993 bij het CWB in Kinshasa. Na een periode bij de cultuurdienst van de Belgische ambassade kwam hij terecht bij het CWB. Hij heeft al vele jaren dienst bij de culturele instelling.

Tshibanda werkte voor vier directeurs voor hij zelf directeur van het CWB werd. Hij was lange tijd de rechterhand van Kathryn Brahy, die in 2023 als vertegenwoordiger van Franstalig België werd opgevolgd door David Thonon. Tshibanda was ook betrokken bij de inspanningen om de Congolese rumba te laten erkennen als immaterieel werelderfgoed bij de Unesco.

© CongoForum, 11.04.24 (db)

Beeld – bron: CWB

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.