Dag van de Aarde: gemeenschappen uiten gehechtheid aan ‘Moeder Aarde’ (CongoForum)

BENI/BUTEMBO – Op de Dag van de Aarde, 22 april, hebben de gemeenschappen van Beni-Butembo hun diepe verbondenheid met Moeder Aarde tot uitdrukking gebracht.

In het oosten van de DR Congo zijn landbouw en veeteelt de hoofdactiviteiten van de bevolking. “Het land is onze rijkdom, het is een symbool van de kracht van een volk”, zei een vooraanstaand persoon uit de stad Beni, die het vitale belang van grond voor deze gemeenschappen onderstreepte, bericht Radio Okapi.

“Grond is niet alleen economisch van waarde voor de mensen in Beni, maar ook cultureel,” zegt Kambale Pirus, voorzitter van de ‘Kyaghanda Yira’, een culturele vereniging in Beni. Hij legt uit: “In onze cultuur betekent het land alles voor ons. Het voorziet ons van rijkdom door aan landbouw te doen en vee te houden. Zelfs als we vandaag worden aangevallen, zal je ons morgen nog steeds op ons land zien. We laten het nooit in de steek, omdat we er erg aan gehecht zijn. Wij verkopen geen grond. Er wordt over onderhandeld met onze traditionele chefs. De gebruiker moet weten dat hij altijd zijn contract moet hernieuwen in overleg met de chef of de man die over de gronden beslist. Slecht beheer ligt wel vaak aan de basis van veel grondconflicten en draagt bij aan de onveiligheid in de streek van Beni, Butembo en Lubero.

De Dag van de Aarde, bedacht door de Verenigde Naties, is bedoeld om mensen en organisaties bewust te maken van de noodzaak om hun impact op het milieu te verminderen. Het stimuleert ook de overgang naar een duurzamere economie die zowel de mensheid als de planeet ten goede komt.

© CongoForum, 24.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.