Goma: 17 gebieden met gevaarlijk hoge kooldioxideconcentratie (CongoForum)

GOMA – Ten minste zeventien gebieden met een hoge concentratie kooldioxide (CO2), bekend als ‘Mazuku’, werden geïdentificeerd in Lac Vert, een deel van Goma (Noord-Kivu). Dat gebeurde door de lokale vereniging “Groupe engagé pour le développement intégral” (GEDI), schrijft Radio Okapi.

De organisatie presenteerde zaterdag haar informatie aan het ‘Réseau des associations congolaises des jeunes’ (RACOJ), dat het werk om ‘Mazuku’ te identificeren financierde. Mazuku is een zak met zuurstofarme lucht op het aardoppervlak. Het kan dodelijk zijn voor naburige mensen en dieren. Mazuku ontstaat door scheuren in de aardkorst veroorzaakt door aardbevingen of uitbarstingen.

Volgens GEDI-coördinator Francklin Tumusifu zijn er al minstens acht van deze gebieden gemarkeerd. Het doel van het identificeren en markeren van door kooldioxide aangetaste gebieden is het bestrijden van de dreiging van dit dodelijke gas, dat al een twaalftal verstikkingsdoden heeft veroorzaakt in deze regio, waar duizenden ontheemden wonen.

“De vele ontheemden die sinds 7 februari 2022 naar deze gebieden zijn gekomen als gevolg van de oorlog, zijn aangekomen zonder enige kennis van de gebieden met een hoog risico op dodelijk gas. Sinds die dag zijn al minstens twee ontheemden gestikt door gas, en we hebben er al meer dan 15 gered”, legt Francklin Tumusifu uit.

GEDI zegt dat het niet alleen acht zones afbakende met borden in het kamp van Buhimba maar ook prikkeldraad plaatste. De vereniging is ook van plan om de plaatselijke bewoners bewust te maken van het dodelijke gevaar van deze met kooldioxide vervuilde gebieden. Het laatste door dit gas veroorzaakte ongeluk vond plaats op 3 maart in de Avenue Mabanga in Lac Vert.

In zijn bulletin van 12 maart meldde het vulkanologisch observatorium van Goma (OVG) dat de hoge CO2-concentraties in de Mazuku aanhouden, “zelfs boven veilige limieten, wat potentieel dodelijk blijft”.

© CongoForum, 23.04.24 (rk)

Beeld – bron: Rook uit de Nyiragongo-vulkaan op zondag 23 mei 2021, de dag na de uitbarsting/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.