Kinshasa: Inès Mungazi maakt brandstof van plastic afval (CongoForum)

KINSHASA – Inès Mungazi, een ingenieur elektronica, wil inspelen op de vervuilingsproblemen in Kinshasa en de DR Congo. Ze heeft daarom de Transplaca-machine ontwikkeld, die plastic afval omzet in brandstof.

Mungazi en haar team hebben een passie voor techniek en een verlangen om een positieve impact te hebben. Ze verzamelen plastic afval in de straten van Kinshasa, sorteren het, maken het schoon en gebruiken dan pyrolyse om het afval om te zetten in brandstof die kan worden gebruikt voor voertuigen en stroomgeneratoren.

Transplaca kan 100 liter brandstof produceren uit 100 kg plastic afval. De grootste moeilijkheid voor Mungazi en haar team tot nu toe is de vraag hoe je de bevolking warm kan krijgen om mee te werken aan deze methode. Hun aanpak helpt om de vervuiling te bestrijden en het milieu te beschermen.

De 22-jarige ingenieur werkt samen met Congolese overheden om de uitdaging aan te gaan en haar productie over het hele land uit te breiden. Er worden ook stappen ondernomen om partnerschappen te sluiten met verschillende afvalinzamelingsbedrijven om op grote schaal te produceren, geeft ze aan.

Dit initiatief is niet alleen een oplossing voor het probleem van plastic afval in Kinshasa. Het biedt ook een praktische oplossing voor de groeiende energiebehoefte in Congo.

Met haar techniek won Inès Mungazi al de Afrokin-prijs en de ‘Orange’-prijs voor sociale ondernemers in Afrika en het Midden-Oosten, meer bepaald de tweede prijs en de speciale vrouwenprijs, en ook de prijs voor de beste vrouwelijke groene innovatie in 2023.

© CongoForum, 11.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jeef Ngoy

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.