Moïse Katumbi: “Gerecht tracht kardinaal Ambongo te muilkorven” (CongoForum)

KINSHASA – Opposant Moïse Katumbi vindt het ongehoord dat het Congolese gerecht een onderzoek wil voeren naar kardinaal Fridolin Ambongo, die tijdens eucharistievieringen straffe uitspraken deed over de ernstige kwalen die het land in hun greep houden. Katumbi is van mening dat er pogingen worden ondernomen om de Congolese kerkleider het zwijgen op te leggen, schrijven Afriquactu en Mediacongo.

Volgens Katumbi, de leider van de partij Ensemble pour la République, vertolkt de kardinaal gewoon de stem van de gewone Congolezen die zwaar leed blijven ondergaan. “Het gerecht probeert nu een man te laten zwijgen die spreekt namens de getroffenen, de armen, de slachtoffers van het onrecht, de oorlogen en het slechte overheidsbestuur.”

Voor Katumbi is het onaanvaardbaar dat de machthebbers proberen om de Kerk te intimideren. De huidige situatie doet hem denken aan de tijd toen autoritaire regimes zonder aarzelen de kardinalen Joseph Malula en Laurent Monsengwo aanvielen. Ook die kardinalen drongen openlijk aan op goed bestuur. « We weten echter dat regimes, die de Kerk en haar vertegenwoordigers aanvallen, altijd miserabel mislukken”, stelt Katumbi.

De oppositieleider begrijpt niet dat Félix Tshisekedi en de zijnen naar het wapen van de repressie grijpen om alle legitieme kritiek te verstikken. Hij vreest voor een toenemende dictatoriale aanpak in Congo.

Het gerecht verwijt mgr. Ambongo dat hij tijdens gesprekken met journalisten en in eucharistievieringen ‘opruiende’ taal sprak. Zijn woorden zouden de Congolese militairen hebben ontmoedigd, is de bewering.

© CongoForum, 29.04.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.