Onderwijsvakbond spreekt met premier Suminwa over gesjoemel met geld voor onderwijs (CongoForum)

KINSHASA – Judith Suminwa, de nieuwe Congolese premier, heeft maandag in Kinshasa gepraat met de onderwijsvakbond SYECO. Suminwa is aan het overleggen met verschillende maatschappelijke geledingen over de vorming van de toekomstige regering van de Democratische Republiek Congo.

Tijdens de ontmoeting met SYECO werd gesproken over diverse kwesties, waaronder het gesjoemel met overheidsgeld en met middelen van partners zoals de Wereldbank die bedoeld zijn om onderwijsprojecten te financieren. Dat vertelde Cécile Tshiyombo, secretaris-generaal van SYECO, aan de pers. “Er zitten momenteel mensen twintig jaar in de gevangenis voor de verduistering van overheidsgeld. Het gratis basisonderwijs, zoals bepaald in artikel 43 van onze Grondwet van 2006, betaalt een zware tol voor deze verduistering.”

Suminwa en de onderwijsbond hadden het ook over de kwaliteit van het onderwijs, met name in het lager, middelbaar en technisch onderwijs (EPST). “Nu we een groot aantal kinderen toegang hebben gegeven tot het onderwijssysteem door middel van gratis onderwijs, moeten we kijken naar de kwaliteit, die afhangt van de kwaliteit van het onderwijzend personeel. Veel leerkrachten in het EPST zijn niet goed gekwalificeerd. De aangeworven leerkracht moet in staat zijn om het individu te transformeren”, aldus Tshiyombo.

Cécile Tshiyombo benadrukte ook het belang van een transparant en rechtvaardig bestuur om de uitvoering van een doeltreffend onderwijsbeleid te garanderen en gelijke kansen voor alle Congolese kinderen te bevorderen.

Om de kwaliteit van het onderwijs in de DR Congo te verbeteren, lanceerde het ministerie van Onderwijs onlangs een nieuw aanwervingssysteem voor leerkrachten en schooldirecteurs, gebaseerd op een vergelijkend examen.

© CongoForum, 24.04.24 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Emmanuel Elameji

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.