“Maak geen dictator van me”, Tshisekedi reageert op verzoek om grondwetswijziging (CongForum)

PARIJS – Congolezen uit de diaspora in Frankrijk pleiten ervoor om de Grondwet van de DR Congo te veranderen. Maar president Félix Tshisekedi, die hen deze week ontmoette, heeft hen gevraagd om van hem geen dictator te maken. Volgens Félix Tshisekedi komt het aan de volksvertegenwoordigers in de Nationale Assemblee toe om hierover te discussiëren.

“Het is niet alleen mijn taak om de Grondwet te veranderen. Er zijn verschillende methoden, het Congolese volk miet via zijn vertegenwoordigers beslissen, dus het is niet aan mij, maak alsjeblieft geen dictator van me”, reageerde Félix Tshisekedi op woensdag 1 mei 2024 tegenover Congolezen die hij ontmoette in de Apollozaal, in de Espace Charenton in Parijs.

De Grondwet bepaalt nu dat een Congolese president maar twee ambtstermijnen mag hebben. Daarna kan hij geen presidentskandidaat meer zijn. In Congo zeggen tegenstanders voortdurend dat Tshisekedi zijn handen moet afhouden van de Grondwet, aldus Actualité.cd.

Frankrijk ontving op 29 en 30 april Félix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, president van de Democratische Republiek Congo, voor een officieel bezoek. De twee staatshoofden, Félix Tshisekedi en Emmanuel Macron, bespraken de versterking van het bilaterale partnerschap, een jaar na het officiële bezoek van de Franse president aan Kinshasa. Ze hadden het ook over regionale kwesties, in het bijzonder de crisis in het oosten van de DR Congo.

© CongoForum, 02.05.24 (rk)

Beeld – bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.