Tanganyika: tienduizenden families ontheemd door overstromingen (CongoForum)

KALEMIE – De overstromingen als gevolg van het hogere waterpeil in het Tanganyikameer hebben meer dan 28.000 families uit hun huizen verdreven. Dat zegt de provinciale regering van Tanganyika op basis van de beschikbare cijfers.

Volgens de provinciale minister van Humanitaire Zaken, Bob Morisho, lopen er in Kalemie gesprekken met humanitaire spelers om middelen te vinden waarmee de getroffen families kunnen worden geholpen. Het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi (Haut-Katanga) zou ook bijstand hebben beloofd.

In Kalemie zijn al locaties aangeduid waar de ontheemden zich kunnen vestigen, aldus Morisho. De minister vindt het spijtig dat velen niet bereid zijn om naar sites voor ontheemden te gaan. Daar zouden ze volgens hem hulp kunnen krijgen. Momenteel trachten de getroffen families zich zoveel mogelijk uit de slag te trekken.

Sommige ontheemden hebben een ander huis gevonden. Anderen verblijven bij opvangfamilies of in kerken, constateert Radio Okapi.

Duizenden woningen, honderden klaslokalen en ook gezondheidscentra staan nu onder water of zijn ingestort. De problemen doen zich voor in Kalemie en de zes territoria van de provincie Tanganyika.

© CongoForum, 02.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.