Tshisekedi tracht Franse ondernemers te overtuigen (CongoForum)

PARIJS – President Félix Tshisekedi heeft zaterdag Franse investeerders op het hart gedrukt dat het een goed idee is om in de DR Congo te investeren. “Ik wacht op jullie”, verklaarde hij op een bijeenkomst met werkgevers en ondernemers, aldus Radio Okapi. Tshisekedi nam deel aan een rondetafelbijeenkomst van de Franse en Congolese werkgeversorganisaties, MEDEF en FEC.

Volgens de president moeten Franse ondernemers niet ongerust zijn over het ondernemingsklimaat in Congo. Felly Samouna, verbonden aan de FEC, meent te weten dat de Fransen geïnteresseerd zijn in energie, landbouw, infrastructuur en het bouwen van nieuwe steden.

Aan het slot van de rondetafel werden twee contracten ondertekend, één over ertsen met Gécamines en één over de realisatie van een stadstrein in Kinshasa met MetroKin. Frankrijk is ook betrokken bij het waterkrachtproject Grand Inga.

Voor zijn vertrek had Tshisekedi nog een ontmoeting met de Congolese diaspora in Frankrijk.

Christophe Mafuta, een jurist en onderzoeker op het vlak van internationale betrekkingen, vindt de toenadering tussen beide landen positief omdat Frankrijk sterk actief is in de internationale diplomatie. Mafuta verwacht echter geen grote economische initiatieven van de Fransen. Op economisch vlak kan er pas meer gebeuren wanneer Congo zijn reputatie verbetert inzake bestrijding van corruptie en financieel gesjoemel, luidt het.

© CongoForum, 02.05.24 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van jacqueline macou via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.