Noord-Kivu: Belg Ivan Godfroid (Rikolto) belandt mee in hinderlaag (CongoForum)

BUTEMBO – De Belg Ivan Godfroid, werkzaam voor de ngo Rikolto in de Kivuregio, is gisteren (zondag) aan de dood ontsnapt. Hij maakte deel uit van een konvooi van provinciaal député Elie Kakule Nzaghani, een verkozene uit Rutshuru in Noord-Kivu.

De mensen van Rikolto hadden aan de politicus gevraagd om te helpen bij het leggen van eerste contacten met koffieboeren in een nieuwe zone. Bedoeling was om alleen daar te gaan waar de situatie veilig genoeg is. Maar dat liep dus verkeerd.

Het konvooi kwam in een hinderlaag van gewapende mannen terecht op de weg tussen Kiwanja en Ishasha, in het ‘groupement’ Binza, melden Congolese media. De feiten vonden plaats rond 9.30u plaatselijke tijd. De provinciaal député was onderweg vanuit Kiwanja, waar hij met zijn achterban overleg had gepleegd. Hij reed naar Nyamilima, waar ook overleg gepland stond.

Kakule Nzaghani is momenteel met parlementaire vakantie. Een politieman die als lijfwacht fungeerde, raakte zwaar gewond. Hij werd getroffen door twee kogels en bevindt zich in kritieke toestand. De politieagent wordt verzorgd in een ziekenhuis in Nyamilima.

Op heel wat plaatsen in het territorium Rutshuru is er al jarenlang onveiligheid. Dat is te wijten aan de aanwezigheid van diverse groepen rebellen en milities.

© CongoForum, 04.08.19

Beeld: Elie Kakule Nzaghani
Bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.