Zuid-Kivu: 15 doden na hevige regenval in Fizi (CongoForum)

BUKAVU – In de streek van Fizi (Zuid-Kivu) zijn 15 mensen om het leven gekomen na hevige regenval op zaterdagnacht. Dat vertelde parlementslid Matthieu Malumbi gisteren, aldus Radio Okapi.

Het parlementslid voor het kiesdistrict Fizi betreurt de materiële schade en de hongersnood die de lokale bevolking bedreigt. Regenwater heeft velden onder water gezet en huizen weggespoeld. “Deze mensen hebben bijna niets. Het water dat het dorp binnenstroomde, spoelde huizen weg, en verraste omdat het ’s nachts gebeurde. Eén familie verloor acht kinderen, alleen de moeder werd gered. Het is erg triest”, zegt Malumbi.

Mathieu Malumbi roept de provinciale overheid en humanitaire organisaties die in Zuid-Kivu werken op om in te grijpen: “Daarom vragen we het Bureau van de provinciale Assemblee om de provinciale regering te vragen hoe deze bevolking kan worden geholpen. Maar ook aan de humanitaire hulpverleners die in de provincie zijn, vragen we om deze mensen op te vangen. Er is ook sprake van hongersnood, omdat de regen zelfs de akkers verwoestte.”

Volgens Malumbi moet de hulp gericht zijn op voedsel en non-foodartikelen voor “deze bevolking, die zo goed als aan haar lot is overgelaten”.

© CongoForum, 08.05.24 (rk)

Beeld – bron: (archief, illustratief) Radio Okapi/Fiston Ngoma

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.