Bacre Waly Ndiaye: “In de Kasaï is er nood aan gerechtigheid én verzoening” (CongoForum)

KINSHASA – Bacre Waly Ndiaye, één van de internationale experts die werken voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, rapporteert over de wreedheden die bepaalde inwoners van de provincies vanuit Grand Kasai hebben ondergaan. Volgens hem is wat er in dit deel van Congo is gebeurd verschrikkelijk, zo meldt Radio Okapi.

Bacre Waly Ndiaye beschrijft de wreedheden die zijn opgetekend in de Kasaï-regio: “Wat er in de Kasaï gebeurde, was absoluut verschrikkelijk. Mensen werden terechtgesteld door hen te onthoofden, dorpen werden in brand gestoken, vrouwen werden verkracht en vrouwen en kinderen werden als slaven gebruikt. Het onderzoek dat in 2018 door het eerste team was ingesteld, oordeelde daarom dat er in de Kasaï verschillende misdaden tegen de mensheid waren gepleegd en dat er gerechtigheid moet geschieden”.

De deskundigen van de Mensenrechtenraad hebben de opdracht om de Congolese autoriteiten bij te staan bij het uitvoeren van de aanbevelingen van het eerste team van internationale deskundigen.

Bacre Waly Ndiaye zegt dat er, naast gerechtigheid, ook verzoening moet komen. Alleen laat de werking van het Congolese gerecht erg veel te wensen over. Alle daders voor de rechter brengen lukt gewoon niet. Daarom wordt nu geprobeerd om daders te vervolgen die bijzonder schokkende feiten pleegden, om hen als ‘voorbeeld’ te stellen. Volgens de expert is het maar een deel van de oplossing om justitie in te schakelen. Daarnaast moet ook worden geijverd voor verzoening, via een soort van ‘waarheidscommissie’.

© CongoForum, 28.01.20 (rok)

Beeld : expert Bacre Waly Ndiaye
Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.