Centraal-Kongo: te veel achtergelaten lichamen in lijkenhuis Kisantu (CongoForum)

KISANTU – In het lijkenhuis van het Sint-Lucasziekenhuis in Kisantu, in het territorium Madimba in de provincie Centraal-Kongo-Central), is geen plaats meer om nog lichamen te bewaren. Dat zegt de directeur-geneesheer Dr Fely Ndongala.

In een mededeling herinnert dr. Ndongala eraan dat het lijkenhuis destijds werd opgevat om 44 lichamen te bewaren, bericht Radio Okapi. Vandaag worden er meer dan 100 lichamen bewaard. Hij roept de families van Kisantu dan ook op om ‘dringend’ de lichamen van hun dierbaren weg te halen.

De twee koelruimtes – de ene bestemd voor 32 lichamen, de andere voor 12 – zijn werkelijk overstelpt met lijken. Daarbij gaat het vaak om lichamen van arme mensen en mensen die bij ongevallen om het leven kwamen en al lang geleden door hun familie werden opgegeven.

Dr Ndongala wijst erop dat hij al herhaaldelijk bij de provinciale overheid heeft aangedrongen op oplossingen voor het probleem. Tevergeefs. Volgens hem moet de overheid nu echt snel in gang schieten om de lichamen van de armen te begraven. Hijzelf heeft inmiddels, tegen zijn zin, zijn personeel verboden om nog lichamen aan te nemen, tenzij dan die van zieken die in het ziekenhuis zouden sterven.

Het lijkenhuis van het Sint-Lucasziekenhuis van Kisantu bedient niet alleen Kisantu en het nabije Inkisi maar ook heel de ruime omgeving; soms ontvangt het zelfs lichamen vanuit het 25 km verder gelegen, veel grotere Mbanza Ngungu.

© CongoForum, 30.01.20 (PVb)

Beeld – bron: Digital Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.