Gratis lager onderwijs: Wereldbank biedt 1 miljard dollar aan om te steunen (CongoForum)

KINSHASA – De Wereldbank is bereid om, gespreid over drie jaar, 1 miljard dollar op tafel te leggen om het gratis lager onderwijs in de DR Congo mee mogelijk te maken. Dat bericht Radio Okapi. Jean Christophe Carret, die bij de Wereldbank bevoegd is voor de activiteiten in Congo, had maandag een gesprek met premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba. Het gesprek ging over de manier waarop de Wereldbank het gratis onderwijs kan steunen.

Carret wil aan de raad van bestuur van de Wereldbank de grote lijnen uitleggen van de inspanningen die nodig zijn om het project te helpen slagen. De raad van bestuur moet die grote lijnen goedkeuren.

Om te beginnen zijn er gebieden waar de gratis onderwijs-maatregel heel veel extra leerlingen naar de scholen heeft doen gaan. De Congolese regering moet daar extra klassen bouwen om die extra toestroom op te vangen. Verder moet in kaart worden gebracht welke leerkrachten momenteel niet worden betaald. Er moet ook een gedragscode worden uitgewerkt die alle leerkrachten zullen moeten ondertekenen.

Volgens Jean Christophe Carret zal de steun van de Wereldbank de regering in staat stellen om gaandeweg de kwaliteit van de leerkrachten in het lager onderwijs uniformer te maken en om verschillen in kwaliteit weg te werken. “Nieuwe leerkrachten moeten worden aangeworven op basis van een examen”, stelt Carret.

Het hele project wordt mogelijk eind maart besproken op de raad van bestuur van de Wereldbank. De uitvoering zou dan in de weken daarna moeten van start gaan.

© CongoForum, 22.01.20

Beeld – bron : Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.