Jeanine Mabunda reageert stekelig op uitspraak president Tshisekedi (CongoForum)

KINSHASA – Een recente uitspraak van president Félix Tshisekedi over een eventuele ontbinding van de Nationale Assemblee is blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten bij Jeanine Mabunda, de voorzitter van die instelling. Alleen als er een crisis is, zal ik mogelijk worden gedwongen om de Nationale Assemblee te ontbinden, had Tshisekedi gezegd in Londen. Het parlement wordt gedomineerd door aanhangers van de vorige president, Joseph Kabila. Mabunda lijkt nu Tshisekedi terecht te wijzen.

Radio France Internationale bericht over een ontmoeting tussen Jeanine Mabunda en journalisten. Mabunda en de voorzitter van de Senaat herinnerden naar verluidt al op 13 januari 2020 de president aan artikel 148 uit de Grondwet.

Mabunda: “Artikel 148 heeft het inderdaad over de ontbinding van de Nationale Assemblee, maar dan alleen in welomschreven gevallen. Daar hangen voorwaarden aan vast. Er moet namelijk een voortdurende crisis zijn tussen de regering en het lagerhuis van ons parlement. Momenteel is dit niet het geval. Het regeerprogramma en de begroting werden goedgekeurd, zelfs met meer stemmen dan onze eigen parlementaire meerderheid”.

Eerst consulteren, dan beslissen

Als er wel een aanhoudende crisis is, moet het staatshoofd de premier en de voorzitters van de Nationale Assemblee en de Senaat consulteren. Pas daarna kan hij een beslissing nemen, merkt Mabunda fijntjes op. Als de president iets anders doet, is dit in strijd met de teksten. Volgens artikel 165 uit de Grondwet kan het miskennen van de Grondwet worden beschouwd als ‘hoogverraad’. “Ik citeer alleen maar artikelen uit de Grondwet, ik neem geen stelling in”, aldus Mabunda.

De voorzitter van de Nationale Assemblee is van mening dat alle politieke ruzies en twisten moeten wijken voor de essentie. “En de essentie, dat is dat de Congolezen verdriet hebben over Beni en worstelen met de dreiging van een balkanisering”, zegt ze.

Volgens Mabunda liggen de Congolezen ook wakker van de wisselkoers van de nationale munt. Momenteel krijg je nog maar 1.600 Congolese frank voor 1 Amerikaanse dollar; een jaar geleden was dat 1.750 frank.

Mabunda deed haar uitspraken in afwezigheid van haar ondervoorzitter, Jean-Marc Kabund van de UDPS, de partij van Tshisekedi. Kabund zou volgens plaatselijke media deze ontmoeting met journalisten bewust hebben geboycot.

© CongoForum, 22.01.20

Beeld: Jeanine Mabunda
Bron: Actualité.cd / Assemblée nationale

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.