Artsen Zonder Grenzen: “Mazelen in Congo zijn veel schadelijker dan Coronavirus” (CongoForum)

KINSHASA – “We hebben de afgelopen tien jaar nog nooit zo’n grote epidemie gezien”. Dat verklaarde Emmanuel Grellety, epidemioloog bij Artsen zonder Grenzen (AZG), onlangs op de Franse zender France 24. Grellety had het daarbij op de omvang van de mazelenepidemie in de DR Congo.

Mazelen zijn één van de meest besmettelijke infectieziekten. De ziekte is één van de grootste moordenaars ter wereld. Ze manifesteert zich door hoge koorts, een loopneus, keelpijn, bindvliesontsteking en vervolgens uitslag op het lichaam en rond de lippen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn sinds januari 2019 circa 310.000 mensen in de DR Congo besmet met deze ziekte. 6.000 van hen zijn gestorven. Driekwart van de dodelijke slachtoffers waren kinderen jonger dan 5 jaar; zij zijn het meest kwetsbaar voor de ziekte.

Tot op heden is er, behalve symptomatische behandelingen, geen specifieke behandeling tegen mazelen. Vaccineren blijft de enige effectieve preventieve maatregel tegen deze ziekte die, volgens de WHO, in Congo elke dag bijna 20 kinderen doodt, bericht Mediacongo.

Congo is een enorm land zonder infrastructuur en het voeren van een vaccinatiecampagne tegen mazelen vereist veel financiële middelen. “Het kost veel middelen om de vaccins op de plaats te krijgen waar de kinderen moeten worden gevaccineerd, wetende dat het koelers vereist. Wie koelers zegt, die zegt generatoren, wie generatoren zegt, zegt brandstof, enzovoort. En vaak bevinden we ons in gezondheidszones die heel weinig middelen hebben om hun routine-vaccinaties te organiseren “, legt Pierre Heddegem, coördinator van het AZG-noodhulpteam, uit .

Dankzij een wereldwijde fondsenwervingscampagne zijn miljoenen Congolese kinderen gevaccineerd, maar de uitdaging blijft enorm. De VN schatten dat er bijna 41 miljoen dollar extra nodig is om deze epidemie te beheersen, aldus VN-woordvoerder Stéphane Dujarric.

Geconfronteerd met deze erg verontrustende situatie, zou de wereld meer moeten worden gemobiliseerd voor de strijd tegen deze epidemie, op dezelfde manier als de wereld vandaag wordt gemobiliseerd voor de strijd tegen het coronavirus dat China treft. Of misschien zelfs meer. Het is duidelijk dat er over de mazelen in Congo veel minder te doen is in de internationale media.

Ondanks de snelle verspreiding is het coronavirus dat in december 2019 in Wuhan verscheen, niet bijzonder besmettelijk in vergelijking met andere virussen. Volgens de WHO wordt de besmettelijkheid van het virus (of basale reproductiesnelheid) geschat tussen 1,4 en 2,5. Dat betekent dat elke zieke gemiddeld tussen 1,4 en 2,5 nieuwe mensen zal infecteren. Dit besmettingspercentage is veel lager dan bij mazelen, waarbij gemiddeld 12 tot 18 mensen besmet raken die in contact komen met een zieke.

Volgens Emmanuel Grellety (AZG) heeft een persoon die besmet is met mazelen de mogelijkheid om ongeveer twintig personen te infecteren. “Ter vergelijking, ebola infecteert er 2, en het coronavirus 2 of 3”.

© CongoForum, 14.02.20 (rok)

Beeld – bron: WHO Africa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.