Noord-Kivu: voorstellen om onveiligheid in Goma en omstreken terug te dringen (CongoForum)

GOMA – Vertegenwoordigers van politiek en samenleving in Noord-Kivu hebben deze week op een driedaagse bijeenkomst een reeks aanbevelingen geformuleerd die de aanhoudende onveiligheid in de provincie moeten verminderen. De aanbevelingen zijn bedoeld voor de militaire overheid en de veiligheidsdiensten. Ook het provinciale veiligheidscomité nam deel aan de meeting, meldt Radio Okapi.

De deelnemers willen dat er een ‘mechanisme’ wordt opgericht dat alarm kan slaan wanneer er onveiligheid dreigt. Een comité met vertegenwoordigers van het middenveld en provinciale députés moet pleiten voor een ‘noodplan’ en in de gaten houden of dit ook wordt toegepast.

Een andere aanbeveling is om strenger toe te zien op wapens in de stad Goma. De autoriteiten moeten veel meer acties organiseren om wapens op te sporen, de militaire politie moet meer patrouilleren en er moeten check-points worden geïnstalleerd.

Bepaalde militaire eenheden zouden moeten worden vervangen. Een voorbeeld is een legerbrigade die de naam ‘Satan2’ kreeg. Deze brigade, gebaseerd in de streek van Nyiragongo, wordt gelinkt aan een aantal gevallen van onveiligheid.

Het middenveld wil dat de discpline bij het leger wordt aangescherpt. Wapens en wapendepots moeten beter worden gecontroleerd. En er moet meer gebeuren om de verspreiding van oorlogsmunitie tegen te gaan.

De deelnemers eisen verder dat de clandestiene cachots van de Wazalendo-strijders worden verboden. Deze Wazalendo werken, in principe, samen met het leger. De leden van de Wazalendo moeten uniformen krijgen, en ze moeten duidelijk herkenbaar zijn als Wazalendo.

© CongoForum, 26.04.24 (db)

Beeld – bron: Goma, Radio Okapi/Freddy Lufulwabo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.