Goma: Europese diplomaten veroordelen bombardementen die burgers treffen (CongoForum)

KINSHASA – De delegatie van de Europese Unie en de ambassades van de EU-lidstaten in Kinshasa zijn totaal niet te spreken over recente bombardementen van kampen voor ontheemden in Lac Vert en Mugunda nabij Goma (Noord-Kivu). Deze bombardementen zouden het werk zijn van de rebellen van M23. Ze eisten heel wat burgerlevens. Minstens zes kinderen kwamen om het leven. Er vielen ook vele gewonden, bericht Radio Okapi.

De Europese diplomaten stellen vast dat M23 en zijn bondgenoten terrein aan het winnen zijn en dat het blinde geweld tegen de burgerbevolking in Noord-Kivu escaleert. Zware artillerie wordt steeds vaker gebruikt in de buurt van kampen voor ontheemden. Dit heeft tragische gevolgen voor de bevolking.

De diplomaten willen dat de Congolese overheid de verantwoordelijken voor de bombardementen voor de rechter brengt. Deze aanvallen zijn schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht. Mogelijk gaat het ook om oorlogsmisdaden, zeggen de Europeanen.

Afgelopen vrijdag stierven zowat 15 burgers aan de rand van Goma toen de rebellen bommen afvuurden. De bommen ontploften in Lushagala, waar er een kamp voor ontheemde burgers is in de wijk Mugunga.

De tragische feiten zijn al veroordeeld door de Congolese regering, het middenveld en de VN-vredesmacht (Monusco).

© CongoForum, 06.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.