Diaspora kritisch over corruptie in Congo, Tshisekedi verdedigt zich (CongoForum)

BRUSSEL – Ook de Congolezen in de diaspora in België zijn niet gelukkig met het slechte bestuur, de corruptie en het financiële gesjoemel in hun land van oorsprong. Leden van deze diaspora spraken afgelopen vrijdag over deze problemen met president Félix Tshisekedi. Ze wilden weten wat er gebeurt om hier iets aan te veranderen, bericht Actualité.cd.

Tshisekedi erkende dat deze problemen realiteit zijn, sinds lang. Volgens hem worden financiële sjoemelaars nu opgespoord door de Algemene Inspectie Financiën (IGF). “Sinds ik president ben, wordt hierover gepraat”, klonk het. “Voordien was het allemaal heel wazig en heerste er een omertà. Met de IGF trachten we nu de verduistering van geld en de corruptie aan te pakken.”

Tshisekedi pakte graag uit met het werk van de IGF en de man die deze inspectie leidt, Jules Alingete Key. “Deze inspectie bestond al ten tijde van Mobutu. Maar ze werd verwaarloosd onder de vorige Congolese machthebbers. Ik wekte de IGF opnieuw tot leven en versterkte ze enigszins. Ze hangt nu af van de Présidence.”

Tijdens de eerste vijf jaar van Tshisekedi hielp de IGF om meer inkomsten voor de staatskas te realiseren. Ook tijdens de tweede ambtstermijn zal de inspectie haar rol blijven spelen, zo is de boodschap.

© CongoForum, 06.05.24 (db)

Beeld – bron: Cellule de Communication Présidence

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.