Openbare vuilnisbakken ontbreken nog altijd in Bunia (CongoForum)

BUNIA – Handelaars op de centrale markt van Bunia en elders in de stad gooien veel afval gewoon op straat of in de goot. Heel wat inwoners doen hetzelfde. Publieke vuilnisbakken vind je niet in de hoofdplaats van Ituri.

De kwalijke praktijken leiden tot heel wat klachten van handelaars, die hun spullen verkopen in de buurt van al dat afval. Zij vragen aan het stadsbestuur om een systeem te bedenken om het afval te managen en de volksgezondheid te beschermen, aldus Radio Okapi.

Wie langs de grote straten van Bunia loopt, ziet veel huishoudelijk afval op allerlei plaatsen. Op de centrale markt blijft het afval soms wel een week lang liggen tot de stad het eindelijk ophaalt om alles naar de periferie af te voeren.

Inwoners van Bunia snappen niet waarom er geen publieke vuilnisbakken zijn en vinden dat het stadsbestuur dit probleem moet oplossen.

De ngo ‘Ville Propre’ zegt dat Bunia vuilnisbakken wil plaatsen en denkt aan een brigade om toezicht te houden. Dit proces zou bezig zijn, luidt het. Momenteel is er geen cultuur waarin mensen het belangrijk vinden om de boel proper te houden. “Maar dat ontmoedigt ons niet”, zegt Dieudonné Maki bij Ville Propre.

De ngo wil overigens ook dat er voorlichting komt op de bevolking tot een andere mentaliteit aan te zetten.

© CongoForum, 06.05.24 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.