‘La Kinoise’, de eerste volledig in Kinshasa geteelde koffie (CongoForum)

KINSHASA – La Kinoise is de eerste robusta- én arabicakoffie die geteeld, gebrand, perfect gemalen en verpakt werd op de heuvels van Mont-Ngafula, de zuidelijke voorstad van Kinshasa. Het gaat om een 100% eigen productie, verzekerd door de firma ‘La Boite’. Zoom-Eco kon de algemeen directeur, Tytia Mukuna, spreken op een recente degustatiesessie in de Villa Kilimandjaro.

Ondanks de stortbuien boven de stad waren tal van Congolese en buitenlandse genodigden die in Kinshasa leven, die dag afgezakt om deze koffie te proeven: het aroma, de smaak en het drinkgenot werden alvast gewaardeerd. Een reden tot fierheid voor de Kinois. Tytia Mukuna was dan ook bijzonder in haar nopjes, schrijft Zoom-Eco.

“Met dit positieve onthaal twijfel ik er niet aan dat onze koffie heel snel door de Kinois zal worden aanvaard. Het is een zachte koffie. Hij bevalt zelfs mensen die anders van koffie hartkloppingen krijgen! Deze koffie zal niet alleen overal verkrijgbaar zijn maar zal ook (door de prijszetting, nvdr) toegankelijk zijn voor iedereen”, aldus nog Mukuna.

De volgende stap wordt de echte commercialisering, verzekerde ze. Daarvoor moet La Boite nu een marketing- en verkoopsstrategie ontwikkelen. Om het cliënteel te bedienen moet de horeca worden bevoorraad en moeten eerst de verkooppunten waaronder supermarkten worden gekozen. “Onze koffie zal tegen een betaalbare prijs van 8.500 Congolese frank voor 100 gram worden aangeboden. Je kan ervan op aan dat dit niet duur is vergeleken met wat je voor koffie betaalt op de markt in Kinshasa”, zegt Mukuna.

De ‘Kinoise” wordt geproduceerd door La Boite. Dat is een bundeling van koffietelers in Mont-Ngafula. Deze telers houden zich aan alle normen, daarin geholpen door het Nationaal Bureau voor Koffie (ONC) .

Op naar de twee ton

Tytia Mukuna vertelt voort: “Wij beschikken over acht hectare aanplant. In 2017 konden we al 200 kilogram Arabica telen. In 2018 kwamen er nog een honderdtal Robusta-plantjes bij die ons al 500 kilogram opleverden en vorig jaar, in 2019, werden nog eens meer dan duizend Robusta-plantjes aangeplant. Dit jaar hopen we zeker de kaap van de 1.500 kilogram te ronden en misschien twee ton te halen om een geloofwaardige verdeler te worden. Onze uitdaging is om zowel de lokale markt te bevoorraden als uit te voeren.”

De Congolezen zijn nu gewoon om koffie uit Kivu of zelfs ingevoerde koffie te drinken. De Kinoise-koffie met zijn “zachte, verrukkelijke smaak”, wordt een uitnodiging om er de dag mee te beginnen.

“Dit is ‘Kinois’, ik koop dit. Laten we fier zijn op onze eigen, lokale productie. Laten we elkaar hiertoe motiveren en aanmoedigen. ‘La Kinoise’ is Congolees én gemaakt voor ons. Het is goede kwaliteit. Probeer dit en laat ons weten wat je ervan denkt”, besluit Mukuna.

Het bedrijf La Boite engageert zich om een 100% Congolese én hoofdstedelijke koffie te produceren én te commercialiseren. Bij de lancering richt de firma zich op Kinshasa maar wel met de ambitie om op termijn de hele nationale markt te bedienen en zelfs naar de rest van de wereld uit te voeren.

© CongoForum, 25.02.20 (PVb)

Beeld – bron: Zoom-Eco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.