Maniema: spelers uit maatschappelijk middenveld eisen ontslag gouverneur (CongoForum)

KINDU – Spelers uit het middenveld in de provincie Maniema eisen het ontslag van gouverneur Auguy Musafiri in de komende tien dagen. Dat melden Congolese media. Eén en ander bleek op een recente persconferentie waar het bestuur van gouverneur Auguy Musafiri N’kola werd besproken en geëvalueerd.

Advocaat Stéphane Kamundala, actief in het provinciale middenveld, schetste de daden van de gouverneur en eiste daarna dat de man zijn ontslag zou aanbieden aan de provinciale assemblee.

Tijdens de kiescampagne deed Auguy Musafiri N’kola beloftes die hij nog altijd niet nakwam. Zo beloofde hij om twee buitenboordmotoren te schenken aan arbeiders die op de andere oever van de rivier wonen. Hij zou ook bussen regelen voor studenten.

Kamundala erkent dat de gouverneur ook dingen realiseerde. Diverse infrastructuurwerken, openbare verlichting, paviljoenen voor de markt van Mikelenge, het regelen van een lijkwagen in Kindu.

Maar het middenveld focust toch vooral op de mislukkingen. De staat van de wegen in Maniema verslechterde, en er werd geld van de provincie verduisterd. Er werden 18 bankrekeningen geopend, in plaats van twee, bijvoorbeeld. Overheidsgeld wordt verspild.

Verspilling

De middenveldactivist zegt dat de gouverneur zijn officiële auto niet gebruikt maar wel zijn eigen wagen ‘huurt’ voor 200 dollar per dag. De gouverneur laat ook zijn officiële residentie links liggen. In plaats daarvan verhuurt hij zijn woning aan de provincie voor 3.000 dollar per maand.

Op het vlak van de veiligheid laat de gouverneur de problemen met rebellengroepen erger worden, terwijl de rebellen eigenlijk al bereid waren om de wapens neer te leggen als aan hun eisen zou worden voldaan.

Het middenveld klaagt verder over de administratieve chaos. In een aantal commissies worden de regels van het spel niet gevolgd, luidt het. De prijzen van levensmiddelen en basisproducten zijn enorm gestegen. Allemaal het gevolg van het ontbreken van een economisch beleid dat de bevolking ten goede komt, stelt Kamundala. De provinciale regering luistert niet genoeg naar de verzuchtingen van de burgers. Zo blijven vrouwelijke hulpverleners nog altijd onbetaald.

Alles bij elkaar vindt het middenveld dat de gouverneur beter kan opstappen.

De gouverneur zelf wil liever niet reageren. “Kamundala weet wat hij doet”, aldus de gouverneur, die liever het stilzwijgen bewaart.

© CongoForum, 25.02.20 (rok)

Beeld: gouverneur Auguy Musafiri
Bron: provincie Maniema

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.