Haut-Katanga: strijders van Bakata Katanga vallen nog maar eens Lubumbashi aan (CongoForum)

LUBUMBASHI – De inwoners van Lubumbashi (Haut-Katanga) werden gisteren in de zeer vroege ochtend wakker gemaakt door schoten in de stad. Aanhangers van krijgsheer Gédéon Kyungu, strijders van de militie Bakata Katanga, voerden een nieuwe aanval uit in hun strijd voor een onafhankelijk Katanga.

Volgens Digital Congo werden er schoten gehoord in de wijk Golf Météo, in de buurt van de woning van Gédéon Kyungu. Hier en daar werden wegversperringen opgeworpen. Ambtenaren die op weg waren naar hun bureau, moesten terugkeren, meldt Digital Congo.

Met name op de Route Karavia werd er gisteren veel geschoten, in alle mogelijke richtingen. De politie moest aan burgers vragen om thuis te blijven en zo beschermd te zijn.

Eén politieman zou om het leven gekomen zijn bij de confronatie met de strijders. Een agent die deel uitmaakte van een eenheid die mijnbouwbedrijven moet bewaken. De agent, Ilunga Kiseba, werd met zijn eigen wapen doodgeschoten door aanvallers. Zijn collega kon op de vlucht slaan.

Kolonel Pierrot Mwanamputu van de nationale politie (PNC) zegt dat de agent werd doodgeschoten bij het bedrijf MMG, aan de rand van Lubumbashi.

De strijders van Bakata Katanga namen gisteren de gemeente Kikula/Likasi in, en lieten daar een tijdje hun vlag wapperen.

Volgens een voorlopige balans vielen er 7 doden. Er zijn ook 8 zwaargewonden. Acht strijders werden gevangen genomen.

© CongoForum, 28.03.20

Beeld – bron: Digital Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.