Coronavirus: Professor Muyembe legt uit hoe Kinshasa in de tegenaanval gaat (CongoForum)

KINSHASA – In 1976 was professor Jean-Jacques Muyembe één van de ontdekkers van het Ebolavirus. Na toen de leiding genomen te hebben van de strijd tegen Ebola, staat hij vandaag aan het hoofd van de nationale strijd in Congo tegen Covid-19. Radio France Internationale stelde hem een aantal prangende vragen.

Professor Jean-Jacques Muyembe is algemeen directeur van het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) in Kinshasa. Vorige maand werd hij door president Félix Tshisekedi benoemd tot nationaal coördinator van de strijd tegen de Covid-19 pandemie in de Democratische Republiek Congo.

Donderdag was hij te gast in het programma ‘Gezondheid Eerst’ van Radio France Internationale (RFI).

RFI : Hoe is de situatie nu in Kinshasa ?

Professor Jean-Jacques Muyembe : We hebben ons in Congo twee maanden – in januari en februari – kunnen voorbereiden. Op 9 maart werd de eerste coronabesmetting vastgesteld : een man die uit Frankrijk was teruggekeerd. Vandaag (donderdag 2 april, nvdr) tellen we 123 vastgestelde besmettingen en 11 sterfgevallen. Kinshasa is de meest getroffen zone met het hoogste aantal vastgestelde gevallen. Drie andere provincies zijn ook al besmet : Noord- en Zuid-Kivu en Ituri. In die oostelijke provincies werden immers de eerste gevallen gemeld.

RFI : Wat gebeurt er als iemand positief test op Covid-19 ?

Prof. Muyembe :  Momenteel is de meest getroffen besmettingshaard Gombe in Kinshasa, niet toevallig de gemeente waar de VIP’s wonen die ook het meest reizen. Als de besmette persoon milde symptomen vertoont, vragen we dat de zieke vrijwillig in quarantaine zou blijven thuis. Daar wordt hij dan door gezondheidsploegen opgevolgd. Gaat het echter om een ernstiger geval, dan moet de zieke verzorgd worden in een ziekenhuis. Wij hebben voor die opvang in de bestaande ziekenhuizen een aantal vleugels ingericht. Ook de private ziekenhuizen maken deel uit van ons gezondheidsteam.

RFI : De veiligheid van het verzorgend personeel is essentieel. Welke maatregelen worden er op dat vlak door de Congolese gezondheidsautoriteiten genomen om hen te beschermen ?

Prof. Muyembe :  Al het personeel draagt mondmaskers om de verspreiding van het virus in de directe omgeving te vermijden. Sommigen dragen ook speciale veiligheidskleding.

RFI : Welke strategische maatregelen worden door de overheid genomen ?

Prof. Muyembe : De grenzen van het land zijn nu volledig gesloten. De president  heeft verder algemene maatregelen uitgevaardigd over het persoonlijk door iedereen respecteren van voldoende afstand (social distance), het regelmatig wassen van de handen. Maar jammer genoeg lijkt nog niet iedereen onder de bevolking de ernst van deze ziekte in te zien.

RFI : wat gebeurt er op het vlak van ‘lockdown’ ?

Prof. Muyembe :  Wij overwegen ofwel een zeer selectieve lockdown voor de gemeente Gombe, ofwel een algemene lockdown voor heel de stad Kinshasa.

RFI : Wanneer wordt daar de knoop doorgehakt ?

Prof. Muyembe :  De lockdown voor Gombe zou op vrijdag 3 april moeten ingegaan zijn maar wij hebben enkele harmoniseringsproblemen. De lockdown is dus voor zeer binnenkort. (nvdr : de isolatie van Gombe is inmiddels daadwerkelijk van kracht geworden en geldt in principe van maandag 6 tot 20 april). En we overwegen echt om de lockdown tot heel de stad uit te breiden.

RFI : U staat op het punt om op 12 april aan te kondigen dat u in het oosten van het land de strijd tegen Ebola gewonnen hebt. U bent ook één van de eerste onderzoekers die zich ontfermde over patiënten die met die plots opduikende ziekte besmet werden. Er is inmiddels ook een mazelenepidemie in het land waar nu dus nog eens het Covid-19 bovenop komt. Hebt u voldoende hulp én middelen om die nieuwe epidemie aan te pakken ?

Prof. Muyembe : Hoe je het ook bekijkt, dit is een catastrofe voor de volksgezondheid. Te meer omdat we dus net twee Ebola-epidemieën achter de rug hebben. Het zijn dezelfde ploegen die we moeten inzetten. De vermoeidheid door het vele overwerk laat zich dus voelen. En dat terwijl nu de internationale partners zelf in eigen land problemen hebben. We zullen dus bovenal op onze eigen krachten moeten rekenen maar ook op de organisatie en discipline van de bevolking.

© CongoForum, 03.04.20 (PVb)

Beeld : Jean-Jacques Muyembe (INRB)

Bron : Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.